La sfârşitul lunii ianuarie, BGC consemna un excedent de 819 milioane lei, adică 0,15% din PIB.
Deficitul BGC pe primele două luni este sensibil egal cu cel înregistrat de bugetul de pensii (al asigurărilor sociale de stat), de 2,25 miliarde lei. Astfel, în vreme ce contribuţile de asigurari sociale au fost de 5,53 miliarde lei, cheltuielile cu pensiile s-au cifrat la 7,78 miliarde lei. Doar virarea unor subvenţii de 1,81 miliarde lei de la bugetul de stat au “machiat” situaţia bugetului asigurărilor sociale, acesta figurând cu un deficit de doar 0,5 miliarde lei.
Cu alte cuvinte, dacă ar fi fost echilibrat bugetul de pensii, atunci situaţia BGC ar fi fost aproape de echilibru.
Venituri în creştere, cheltuieli în scădere
Veniturile totale ale BGC s-au cifrat la 27,46 miliarde lei, în urcare cu 8,3%, în vreme ce cheltuielile totale s-au redus cu 4,4%, până la 29,8 miliarde lei.
Creşterea veniturilor totale a fost susţinută în principal de încasările din TVA şi accize, care au urcat cu 33,5%, până la 7,2 miliarde lei, respectiv cu 12,9%, până la 2,51 miliarde lei.
Creşteri importante s-au mai înregistrat pe partea sumelor primate de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţate, care s-au dublat la 574 milioane lei, şi la veniturile nefiscale, care au avansat cu 15,7%, până la 3,17 miliarde lei.
Contribuţiile de asigurări s-au menţinut la nivelul din perioada similar a anului trecut, urcând marginal cu 0,7%, la 7,78 miliarde lei.
La polul opus, au scăzut veniturile din impozitul pe profit, cu 12,2%, până la 4,66 miliarde lei.
La capitolul cheltuieli, cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat pentru cheltuielile de personal, cu 22,5%, până la 6,21 miliarde lei. Practic, chiar în condiţiile unor majorării salariale de la începutul anului, nivelul chetuielilor de personalse situează cu mult sub cel de anul trecut, statul economisind 1,8 miliarde lei în doar două luni.
Pe de altă parte, au crescut susţinut cheltuielile cu dobânzile, cu 35,6%, până la 933 milioane lei, dar au avansat şi cheltuielile cu bunurile şi serviciile, cu 3,7% (142 milioane lei), până la 3,94 miliarde lei.
În mod cu totul îmbucurător, cheltuielile pentru proiecte finanţate cu fonduri UE nerambursabile au crescut cel mai mult, de aproape 8 ori, de la numai 188 milioane lei până la 1,63 miliarde lei. Se observă că Guvernul încearcă să-şi ţină promisiunile şi alocă mai mulţi bani pentru a creşte absorbţia de fonduri europene.