Deficitul bugetar a crescut la 2,32% din PIB în primele cinci luni ale acestui an, față de 1,72% din PIB înregistrat la sfârșitul lunii aprilie.
Veniturile totale au ajuns la 197,54 miliarde de lei, reflectând o creștere de 10,4%, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 234,45 miliarde de lei, marcând o creștere semnificativă de 17,3%.
„Execuţia bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 2,32% din PIB, respectiv 36,91 miliarde lei, cauzat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 55,1% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare de 4,16 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri şi servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de influenţele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România”, informează, miercuri Ministerul Finanţelor.
Amintim că bugetul pentru anul în curs este construit pe un deficit de 4,4 puncte procentuale din Produsul Intern Brut.
17,63 miliarde de lei din impozitul pe salariu și venit
Veniturile fiscale din salarii și venituri au atins un total de 17,63 miliarde de lei, reprezentând o creștere anuală de 23,8%. Această creștere a fost determinată în principal de încasările mai mari din impozitele pe dividende, care au înregistrat o creștere substanțială de 105,2%, și din impozitele pe veniturile din pensii, care au crescut cu 38,6%.
În plus, veniturile provenite din declarația unică de impozitare au înregistrat, de asemenea, o tendință pozitivă, cu o rată de creștere de 13,2%.
Veniturile din impozitul pe salarii a crescut cu peste 9 procente
În același timp, veniturile din impozitele pe salarii au înregistrat o creștere de 9,4%, mai mică decât cea a fondului de salarii din economie, de 14,8%.
Creșterea acestei categorii de venituri a fost influențată de mai mulți factori, printre care extinderea anumitor beneficii pentru angajații din industria agricolă și alimentară, ca urmare a prevederilor acordate angajaților din sectorul construcțiilor (care au avut un impact negativ din cauza scutirii de la plata impozitelor pe salarii în temeiul Legii nr. 135/2022).
În plus, punerea în aplicare a unor noi măsuri fiscale legate de modificarea deducerilor personale în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 a afectat, de asemenea, dinamica acestui flux de venituri.