Deficitul bugetar a scăzut în primele două luni ale acestui an, față de 2021
Într-un comunicat de presă trimis de Ministerul Finanțelor, se arată că deficitul bugetar a scăzut în primele două luni ale anului cu 0,35%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru s-a întâmplat datorită creșterii veniturilor totale cu 0,7% din PIB, în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat un avans 0,3 puncte procentuale din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 68,25 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2022, cu 27,9% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Această creștere este pusă pe seama veniturilor din TVA, alte impozite și taxe pe bunuri și servicii, fonduri europene, venituri nefiscale și contribuții de asigurări.
Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 5,03 mld lei în ian-febr, consemnând o creștere de 12,3% (an/an), susținută de sporul încasărilor din impozitul aferent pensiilor (+27,9%), respectiv impozitul pe dividende (+24,5%). Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 8,1%, sub evoluția fondului de salarii din economie (+9,7% ).
În ceea ce privește contribuțiile de asigurări, acestea au înregistrat o creștere de 8,5% în primele două luni ale anului, ajungând la 21,72 miliarde de lei. Încasările din impozitul pe profit au însumat 0,43 miliarde de lei în ianuarie-februarie, în scădere cu 14,4%.
Încasările nete din TVA au însumat 17,13 miliarde de lei în primele două luni, înregistrând o creștere de 47,2%, în timp ce veniturile din accize au ajuns la 5,85 miliarde de lei în primele două luni ale anului, crescând cu 8,9%.
Alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au totalizat 3,53 miliarde de lei în primele două luni, înregistrând un avans semnificativ față de anul precedent.
Veniturile nefiscale au însumat 6,30 miliarde de lei în primele două luni ale anului, consemnând o creștere de 39,7% (an/an), determinată în principal de avansul încasărilor din dividende, redevențe petroliere și vărsăminte din veniturile nete ale BNR.
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 4,80 miliarde de lei în primele două luni, în creștere cu 78,0%.
Cum arată cheltuielile
Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce cheltuielile de personal au crescut cu 1,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 18,75 miliarde lei.
Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost de 9,27 miliarde lei, în creștere cu 16,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au fost de 4,54 miliarde lei.
Cheltuielile cu asistența socială au fost de 31,75 miliarde lei, în creștere cu 22,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere a fost influențată de majorarea de la 1 ianuarie 2022, a punctului de pensie cu 10%, respectiv de la 1.442 lei la 1.586 lei, a nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 800 lei la 1.000 lei, de acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022, precum și de acordarea celei de-a 13-a indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi.
Cheltuielile cu subvențiile au fost de 1,4 miliarde lei, referindu-se la subvenții pentru transportul de călători, precum și pentru sprijinirea producătorilor agricoli.
Alte cheltuieli au fost de 0,96 mld lei, reprezentând, sume aferente titlurilor de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, conform legislației în vigoare, burse pentru elevi și studenți, alte despăgubiri civile, precum și îndemnizații acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 4,34 miliarde de lei, în creștere cu 6,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile au fost de 4,99 miliarde de lei, cu 64,4% mai mari comparativ cu anul precedent.