Bugetul general consolidat a înregistrat, în primele nouă luni, un deficit de 5,03% din PIB, pe fondul unor venituri estimate la 23,4% din PIB şi a unor cheltuieli publice reprezentând 28,4% din PIB, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina.

Potrivit oficialului MFP, în intervalul ianuarie – septembrie, deficitul bugetar s-a ridicat, în termeni absoluţi, la aproape 25 de miliarde lei, încasările la bugetul general consolidat totalizând 116,3 miliarde lei, iar cheltuielile 141,2 miliarde lei.

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 4,5% din PIB după primele opt luni ale anului, în urcare cu un punct procentual comparativ cu nivelul înregistrat la finele lunii iulie, de 3,5% din PIB-ul revizuit. La finele lunii august, veniturile indicau o scădere cu 6,6% faţă de intervalul similar din 2008, în timp ce cheltuielile totale erau în urcare cu 8,3%.

Investiţiile străine directe s-au redus cu 53%

De asemenea,  investiţiile străine directe din România au scăzut în primele opt luni cu 53% comparativ cu perioada similară a anului trecut, de la 6,72 miliarde euro la 3,15 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a plasat după primele opt luni la 2,449 miliarde euro, în scădere cu 78,6% faţă de perioada similară a anului trecut, contracţia accelerându-se faţă de declinul înregistrat în primele şapte luni, de 73,8%, potrivit datelor publicate, marţi, de BNR.

„Influenţa determinantă asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 3,923 miliarde euro, în scădere cu 68,6% faţă de perioada ianuarie-august 2008”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

SURSA: Mediafax