Deficitul bugetar al Poloniei rămâne sub control, chiar dacă pentru 2010 este anticipată dublarea acestuia, faţă de 2009, a declarat ministrul de Finanţe Jacek Rostowski, după ce îngrijorarea investitorilor a dus la creşterea randamentului obligaţiunilor locale.

Duminică, Rostowski a anunţat că deficitul din 2010 va urca la 52,2 miliarde de zloţi (circa 12,7 miliarde euro), de la ţinta de 27,2 miliarde de zloţi (6,6 miliarde euro) stabilită pentru 2010, în urma încetinirii puternice a activităţilor economice şi reducerii veniturilor.

Informaţia, care a dus la creşterea puternică a randamentului obligaţiunilor poloneze, dar nu a afectat semnificativ zlotul, arată că cea mai mare economie ex-comunistă din UE va continua să fie afectată de criza financiară, chiar dacă până în prezent a suportat uşor recesiunea mondială.

Agenţiile de evaluare financiară consideră că majorarea deficitului bugetar nu va duce la modificarea perspectivei ratingului Poloniei.

Analiştii cred că nivelul datoriei publice va depinde în mare parte de capacitatea guvernului de a atinge ţinta unor venituri din privatizări de minim 28 de mii de miliarde de zloţi, în intervalul 2009/2010.

Pentru 2010, guvernul prognozează o creştere economică de 1,2%, ţintă considerată drept conservatoare de către analişti.

SURSA: Mediafax