Deficitul bugetar al Rusiei va fi acoperit cu bani de la fondul suveran. Deficitul se ridică la 1.600 miliarde de ruble
Fondul suveran al Rusiei (NWF), o rezervă pentru zile negre care conține veniturile din petrol, va fi principala sursă de finanțare pentru un deficit bugetar estimat la 1.600 de miliarde de ruble, echivalentul a 21,6 miliarde de dolari sau mai mult în 2022, a declarat miercuri, ministrul rus de Finanțe.
Rusia se confruntă cu o inflație în creștere și cu fuga de capital, în timp ce se confruntă cu o posibilă incapacitate de plată a datoriei, după ce Occidentul a impus sancțiuni dure pentru a-l pedepsi pe președintele Vladimir Putin pentru trimiterea a zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie.
”Fondul suveran al Rusiei va fi principala sursă de finanțare a cheltuielilor în viitorul apropiat”, a declarat ministrul de Finanțe, Anton Siluanov, adăugând că va fi impusă o limită de cheltuieli pentru a preveni secarea fondului.
„Dacă veniturile vor fi mai mari decât cele planificate, vom cheltui mai puțin din NWF. În caz contrar, atunci vom cheltui mai mult din el”, a mai spus acesta, relatează Reuters.
50 de miliarde de ruble vor merge la Gazprombank
De asemenea, Rusia va da 50 de miliarde de ruble din Fondul suveran pentru a suplimenta capitalul Gazprombank, deoarece creditorul are nevoie de fonduri suplimentare pentru a realiza proiecte de infrastructură.
Gazprombank, care a fost scutită până acum de o parte din sancțiuni, a fost desemnată de liderul de la Kremlin pentru a fi folosită de cumpărătorii străini de gaz rusesc pentru a plăti pentru livrările de energie.
Rusia a oprit fluxurile de gaze către Bulgaria și Polonia după ce acestea au respins cererea sa de plată în ruble. Pe acest fond, Siluanov a mai spus că ministerul său este dornic să ajusteze regula fiscală a Rusiei, menită să protejeze Rusia de oscilațiile prețurilor petrolului.
Noi propuneri analizate de guvern
În conformitate cu regula actuală, Rusia nu poate cheltui mai mult decât veniturile sale din afara petrolului și a gazelor naturale, împreună cu veniturile obținute din vânzarea de petrol peste un anumit nivel al petrolului. Moscova a relaxat deja această regulă pentru a stimula cheltuielile și împrumuturile statului pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19 în 2020-2021.
„În condițiile actuale, vechile reguli nu pot fi implementate”, a spus Siluanov. „Ministerul de Finanțe a făcut propuneri pentru noi reguli bugetare pe care guvernul le ia în considerare.”
Rusia nu se va împrumuta pe piața internă în acest an, dar ar putea reveni treptat la împrumuturi în 2023, dacă inflația și prețurile obligațiunilor guvernamentale OFZ se vor stabiliza, a adăugat Siluanov.