Creșterea deficitului bugetar. Marcel Ciolacu: Nu e nicio problemă, ne încadrăm

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, pe 27 martie, că statisticile privind deficitul bugetar nu reprezintă o problemă. Acesta a spus că au existat niște plăți la Ministerul Apărării și este început de an.

Deficitul bugetar a crescut semnificativ în primele două luni din 2024

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu vin în contextul în care în primele două luni ale anului, deficitul bugetar a crescut semnificativ.

„Nu e nicio problemă. În fiecare an în ianuarie și februarie, vine cataclismul. Nu e nicio problemă, ne-am asumat că ne încadrăm într-un deficit rezonabil și real”, a spus el.

Șeful Guvernului a adăugat că deficitul bugetar trebui controlat în așa fel încât să nu producă efecte puternice asupra oamenilor.

Marcel Ciolacu a subliniat că datoriile nu le-a făcut el, oferind explicații cu privire la evoluția deficitului.

„Avem o coaliție responsabilă, vedem lucruri credibile, reale, nu este o problemă cu deficitul, au fost niște plăti la Ministerul Apărării care au venit în lunile ianuarie și februarie”, a declarat acesta.

Premierul a reiterat, totodată, că anul acesta nu vor fi introduse taxe noi.

Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Capital.ro

România, deficit bugetar de 28,99 miliarde de lei

Execuția bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2024 a înregistrat un deficit de 28,99 miliarde lei, echivalentul a 1,67% din PIB, în comparație cu deficitul de 17,04 miliarde lei, echivalentul a 1,07% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului 2023.

Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, după prima lună din acest an, deficitul bugetar a înregistrat suma de 7,89 miliarde lei, reprezentând 0,45% din PIB. Această cifră indică o creștere de aproape trei ori a deficitului bugetar în luna februarie.

Veniturile totale au atins suma de 86,67 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2024. Acestea au înregistrat o creștere de 17,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această evoluție pozitivă a veniturilor a fost susținută în principal de creșterea încasărilor provenite din contribuțiile de asigurări, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii și accize.

Conform datelor publicate de minister, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 115,66 miliarde de lei au înregistrat o creștere nominală de 27,1% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru anul 2024 au înregistrat o creștere de un punct procentual față de aceeași perioadă a anului 2023. Acestea au crescut de la 5,7% din PIB la 6,7% din PIB.

În ceea ce privește veniturile, încasările din impozitul pe salarii și venit au însumat 7,74 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 8,1% față de anul precedent. Mai multe puteți citi aici.