Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), Dan Suciu, a precizat, la TVR Info, că deciziile Guvernului în ceea ce privește politicile fiscale determină oprirea trendului ascendent al inflației.
Acesta a mai spus că este obligatoriu ca deficitul bugetar să rămână în termenii agreați, subliniind că România are un acord cu Comisia Europeană pentru păstrarea anumitor termeni bugetari.
Dan Suciu adaugă că o majorare a deficitului bugetar ar atrage după sine și o presiune suplimentară asupra inflației.
”Reuşita în ceea ce înseamnă temperarea inflaţiei şi stabilitatea parametrilor macroeconomici presupune o bună conlucrare între politicile monetare pe care le face Banca Centrală (BNR, n.red.) şi politicile fiscale. Ne referim în primul rând la păstrarea unui deficit bugetar în termenii agreați la începutul anului pentru că pe baza acelui deficit facem şi noi scenariile de evoluție ale inflaţiei.
Este absolut obligatoriu ca păstrarea deficitului bugetar să fie în termenii agreați, nu numai pentru că avem un acord cu Comisia Europeană de păstrare a unor parametri bugetari, dar şi pentru că un deficit bugetar în creştere faţă de cel prognozat înseamnă o presiune suplimentară pe inflaţie”, spune acesta.
Cifrele existente arată o scădere a inflației în a doua parte a anului
Purtătorul de cuvânt al BNR a mai spus că o scădere a inflației în a doua parte a acestui an, care se bazează pe cifrele existente acum referitoare la cheltuielile bugetare, ar putea să nu mai aibă loc dacă autoritățile se vor abate de la ele.
”Noi avem acest scenariu, să zicem optimist, dar el mizează pe cifrele existente, nu pe alte cifre, adică cheltuieli publice crescute din datorie, care se duc pe salarii şi pensii, care nu mai pot fi ținute în frâu, evident creează o problemă suplimentară pentru că vor determina o inversare a trendului de inflaţie.
Din acest punct de vedere, păstrarea deficitului bugetar, cu anumite tăieri pe care…e rolul Guvernului să le identifice, nu comentăm aceste aspecte, dar păstrarea acestui deficit bugetar este obligatoriu”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), Dan Suciu, pentru sursa anterior citată.