Nicolae Ciucă a vorbit miercuri, 2 noiembrie, despre deficitul bugetar care va fi înregistrat în acest an. Totodată, premierul a venit cu asigurări și a spus că cifra va fi păstrată în limitele propuse.
Deficitul bugetar va fi păstrat în limitele propuse. Nicolae Ciucă vine cu asigurări: Avem garanția
Premierul a realizat miercuri, 2 noiembrie, o vizită la fabrica IVECO din județul Dâmbovița. După aceea, a vorbit despre mai multe subiecte, precum deficitul bugetar și estimările realizate de autorități.
Astfel, Nicolae Ciucă a spus că sunt realizate mai multe analize cu privire la deficitul bugetar și a spus că va fi păstrat în limitele propuse, respectiv 5,84.
Șeful Guvernului a vorbit despre analizele care se fac în ceea ce privește deficitul bugetar și a menționat pragul stabilit de 5,84.
„Avem garantia ca va fi păstrat în limitele propuse”, a declarat Nicolae Ciucă, punctând și că se fac estimări în ceea ce privește pensiile, salariul minim și ajutoarele pentru energie.
Deficitul bugetar a ajuns la 2,40% din PIB în primele opt luni
Ministerul Finanțelor a informat anterior că execuția bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 32,98 miliarde lei, respectiv 2,40% din PIB.
„Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,93 puncte procentuale pe primele opt luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 3,33% din PIB la 2,40% din PIB”, a explicat Ministerul Finanțelor.
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 293,85 miliarde lei în primele opt luni ale anului 2022, cu 22% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluţia favorabilă a acestora a fost influenţată preponderent de avansul veniturilor din TVA, venituri nefiscale, alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii, contribuţii de asigurări şi impozit pe profit.
Conform cifrelor publicate de Ministerul Finanțelor, încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 22,08 miliarde lei în ianuarie-august, consemnând o creştere de 17,6% (an/an), susţinută de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (+43,2%), declaraţia unică (+39,1%), respectiv impozitul aferent pensiilor (+27%).
Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 10,2%, sub evoluţia fondului de salarii din economie (+12,1%); totodată, dinamica acestei categorii de încasări a fost influenţată şi de extinderea în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii (conform Legii nr. 135/2022).
La rândul lor, contribuţiile de asigurări au înregistrat 91,68 miliarde lei în primele opt luni, în creştere cu 9,4% (an/an). Ca şi în cazul impozitului pe salarii, evoluţia contribuţiilor este inferioară dinamicii fondului de salarii, fiind totodată influenţată de extinderea în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii (conform Legii nr. 135/2022).