Institutul Naţional de Statistică a publicat cele mai recente date referitoare la evoluția importurilor și a exporturilor din România. Potrivit sursei citate, au fost înregistrate creșteri semnificative în prima jumătate a anului 2022.
Conform datelor centralizate și publicate marți de Institutul Naţional de Statistică, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a urcat la 15,44 miliarde de euro în primele şase luni ale acestui an. Această valoare este mai mare cu 4,74 miliarde de euro faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, arată sursa citată.
Totodată, INS mai arată că prima jumătate a anului s-au remarcat valori mult mai mari atât la exporturi cât și importuri. Astfel, exporturile au înregistrat o creștere de 23,9%, până la 44,78 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au majorat cu 28,5%, la 60,22 milliarde de euro.
Importurile și exporturile au crescut semnificativ în 2022
În ceea ce privește domeniile vizate, conform sursei citate, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport, adică 42,2% la export şi 32,6% la import, dar şi alte produse manufacturate, 31,1% la export şi 29,4% la import.
Referitor la valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri, în primul semestru din acest an, aceasta a fost de 32,56 miliarde de euro la expedieri şi de 42,64 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 72,7% din total exporturi şi 70,8% din total importuri.
De cealaltă parte, valoarea schimburilor extra-UE27 a fost în prima jumătate a acestui an de 12,23 miliarde de euro la exporturi şi de 17,58 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,3% din total exporturi şi 29,2% din total importuri.
Exporturile FOB au depășit 7 miliarde de euro
INS mai arată și că doar în luna luni 2022, exporturile FOB au ajuns la o valoare de 7,86 miliarde de euro, în timp ce importurile CIF au însumat 10,55 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,69 miliarde de euro.
Făcând o comparație cu luna iunie 2021, exporturile din luna iunie 2022 au crescut cu 25,9%, iar importurile au fost mai mari cu 30,4%, mai arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică.
Menționăm faptul că preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare. Acesta include valoarea bunului, dar și toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.
De cealaltă parte, preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare. Acesta cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, dar şi costul asigurării şi transportului internaţional.