CUMPĂRĂTURI Primele patru luni ale anului au venit cu un deficit de cont curent în creștere mare față de anul trecut, dar rămânem deocamdată în limite sustenabile. Dar dacă situația va continua la fel, riscurile cresc semnificativ.
Crizele politice vin și pleacă, dar viața merge înainte. Iar viața înseamnă bunuri și servicii de care avem nevoie în fiecare zi și pentru care plătim cu contravaloarea muncii noastre. La nivel macro, economia are însă probleme atunci când trebuie să plătim pentru bunuri și servicii care nu sunt produse intern, ceea ce înseamnă că banii aferenți părăsesc țara noastră. Chiar dacă sunt destui economiști care susțin că nu contează unde sunt produse bunurile, atâta timp cât sunt ieftine pentru consumatori, economia nu poate rezista în fața unor dezechilibre majore.
Iar deficitul comercial este unul dintre aceste dezechilibre, indicator care în urmă cu zece ani ne-a aruncat într-o criză economică majoră. Datele Băncii Naționale (BNR) arată că, în primele patru luni, am avut un deficit de cont de 1,416 miliarde euro, în urcare de la 906 milioane euro în aceeași perioadă a anului trecut. Adică o creștere de peste 50%.
Creșterea vine din deficitul comercial de la categoria bunuri înregistrat în primele patru luni, adică diferența dintre produsele importate și cele exportate. Valoarea bunurilor exportate a ajuns la 18,4 miliarde euro în acest an, față de 16,7 miliarde euro anul trecut, dar valoarea produselor importate a urcat la 21,54 miliarde euro, față de 19,4 miliarde euro în primele patru luni ale anului trecut. Rezultă un deficit de 3,12 miliarde euro, semnificativ peste cel de 2,64 miliarde euro din 2016.
Deficitul din comerțul de bunuri este redus de excedentul din servicii, unde avem un plus de 2,448 miliarde euro, în ușoară scădere de la 2,486 miliarde euro în primele șase luni ale anului trecut. Pe categorii, cei mai mulți bani au intrat de pe urma serviciilor de prelucrare, cu un excedent de 851 milioane euro, și de la transport, cu un plus de 1,11 miliarde euro, iar capitolul „alte servicii” au adus 748 milioane euro. Din păcate, turismul continuă să producă deficit, cu un minus de 263 milioane euro în acest an, față de un deficit de 75 milioane euro anul trecut.
Creștere în sectorul auto
Deficitul de cont curent este acoperit aproape integral de investițiile străine ale nerezidenților din primele patru luni, care se ridică la 1,305 miliarde euro, în urcare de la 1,05 miliarde euro anul trecut. Dar problema rămâne și ar fi preferabil ca deficitul de cont curent să fie cât mai mic posibil, ideal să fie zero. În caz contrar, dacă evoluția se menține și în restul anului, vom încheia 2017 cu un deficit de cont de aproximativ 4,5 miliarde euro (între 2,5% și 3% din PIB), mai ales în condițiile în care leul se va mai deprecia puțin față de euro și de dolar, valutele de referință pentru importuri.
Datele INS referitoare la cifrele din comerț ne arată, totuși, că afacerile cu crescut mai mult decât deficitele. Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, pentru înteținerea și repararea autovehiculelor și motocicletelor a crescut, în primele patru luni, cu 13,2% pe serie brută și cu 14,9% în serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate. Creșterea este însă susținută de aprecierile din cadrul categoriei „întreținerea și repararea autovehiculelor”, de 23,5%, de comerțul cu motociclete, piese și accesorii, întreținerea și repararea acestora, cu 15,8%, și de comerțul cu autovehicule cu 13,5%. Putem pune aceste creșteri și pe seama eliminării taxei de înmatriculare a autovehiculelor, care a impulsionat zona de reparații a acestora, indiferent dacă vorbim de cele aduse acum în țară sau cele deja înmatriculate.
Putem spune că situația este favorabilă limitării deficitului comercial și de cont curent în condițiile în care cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, cu excepția celui cu autovehicule și motociclete, a crescut cu doar 5% în serie brută și cu 5,9% în serie ajustată. Stabilizarea la un nivel sustenabil atât pentru anul acesta cât și pentru anul viitor, a cifrei de afaceri din comerț ar permite limitarea deficitelor aferente. Limitare care va deveni foarte importantă către finele anului, dar mai ales anul viitor.
CIFRA
3,12 miliarde euro este valoarea deficitului comercial din primele patru luni ale anului, semnificativ peste cel de 2,64 miliarde euro din aceeași perioadă din 2016