Deficitul de cont curent al României s-a majorat în primele şapte luni ale anului 2022 cu 63%, la 14,9 miliarde euro, asta după ce schimburile internaţionale de bunuri au ajuns la un deficit de aproape 18 miliarde euro, anunță Banca Națională a României.
Deficitul de cont curent din România s-a majorat în primele şapte luni cu 63%, anunță BNR
Astfel, balanţa bunurilor avea la finele lunii iunie un deficit mai mare cu 5,29 miliarde euro faţă de perioada similară din 2021, anunță Banca Națională a României.
În același timp, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 1,65 miliarde euro, de aproape 6,7 miliarde euro, după ce sectorul transporturilor a raportat un excedent de 3 miliarde euro, iar serviciile de telecomunicaţii, informatice şi informaţionale de 2,9 miliarde euro. De asemenea, turismul a generat în continuare un deficit de 1,5 miliarde euro, cu 500 milioane euro peste luna iulie 2021, mai arată informațiile oficiale.
Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a înregistrat un deficit mai mare cu 2,49 miliarde euro, respectiv de 4,6 miliarde euro. Balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, a înregistrat un excedent mare cu 316 milioane euro, respectiv de 831 milioane euro.
Investiţiile străine directe au însumat 5,5 miliarde euro (comparativ cu 3,83 miliarde euro în perioada ianuarie – iulie 2021), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 4,15 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,35 miliarde euro.
Datoria externă totală a României a crescut cu 5,81 miliarde de euro
Datoria externă totală a României, publică şi privată, a crescut în perioada ianuarie-iulie 2022 cu 5,81 miliarde de euro, la 140,4 miliarde euro, din care datoria administraţiei publice s-a ridicat la 57,1 mld. euro, în scădere cu 1,6 mld. euro faţă de nivelul atins la 31 decembrie 2021, arată datele publicate marţi de BNR.
”Evoluţia stocului titlurilor de natura datoriei emise de Administraţia publică a fost determinată de emisiuni noi în valoare de 6,4 miliarde euro, de răscumpărări de 1,9 miliarde euro, de influenţa negativă de aproximativ 8,9 miliarde euro, rezultată din scăderea preţurilor acestor instrumente şi de alte operaţiuni pe piaţa secundară”, notează raportul Băncii Naționale a României.