Deficitul de substanțe nutritive ne pune viața în pericol. Care sunt acestea și de ce sunt importante pentru organism

Sursa: Wikimedia

Potrivit unui studiu din 2019, peste 30% din populația din America este expusă riscului de a avea cel puțin o deficiență de vitamine sau anemie. Deshidratarea și alimentația slabă pot cauza probleme de sănătate și pot duce la infecții, slăbiciune musculară, leșin, confuzie.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, stilul alimentar se poate dezechilibra, dacă ajungem să eliminăm din alimentație diverse grupe de alimente.

„Este important să știm că subnutriția sau nutriția scăzută poate apărea la orice individ, indiferent de greutate, masă corporală sau istoricul de sănătate”, spune dieteticianul Trista Best. Ea susține că eliminarea unor grupe de alimente, exercițiile excesive și o hidratare slabă pot duce la o alimentație deficitară cu efecte secundare grave”, potrivit Eatthis.

Ce trebuie să știți despre faptul că nu obțineți cantitățile potrivite de nutrienți

”Obținerea cantității potrivite de nutrienți nu este opțională, este vitală. Dietele și programele care sugerează reducerea semnificativă a anumitor grupuri de alimente, macronutrienți sau limitarea caloriilor sunt periculoase și pun în pericol viața și sănătatea. Corpul nostru are nevoie de nutrienți specifici, iar limitarea acestora poate duce la consecințe pe termen scurt și mai lung”, explică Best.

Nutriționistul Lisa Richards, autoare a dietei Candida, explică: „Când vine vorba de a obține cantitatea potrivită de nutrienți, oamenii presupun că sunt departe de malnutriție. Cu toate acestea, există o diferență între malnutriție și subnutriție, uneori denumită nutriție scăzută. Ambele sunt grave, dar subnutriția se referă la lipsa anumitor nutrienți. Acest lucru poate apărea în urma unei diete dezechilibrate, deshidratare și eliminarea grupelor de alimente”, subliniază Richards.

Principalii nutrienți de care organismul are nevoie

Organismul are nevoie de două categorii de nutrienți: macronutrienți și micronutrienți.

Macronutrienții sunt cei din care obținem calorii și includ proteine, grăsimi și carbohidrați.

Micronutrienții sunt vitamine și minerale. Deși nu oferă calorii, sunt vitali pentru buna funcționare a fiecărui sistem și fiecărei funcții a corpului. Nu toți micronutrienții sunt la fel. Dintre vitamine, este important ca organismul să obțină toate cele patru vitamine solubile în grăsimi: A, D, E și K.

Fierul, zincul și magneziul sunt minerale esențiale pentru menținerea unei vieți sănătoase

Vitaminele B și vitamina C sunt foarte importante, doar la o scară mai mică. Mineralele sunt, de asemenea, importante, chiar dacă sunt mai mici ca dimensiune și sunt necesare în cantități mai mici. Fierul, zincul și magneziul sunt trei minerale esențiale pentru menținerea unui echilibru și a unei vieți sănătoase.

„Organismul are nevoie atât de macronutrienți, cât și de micronutrienți în grade și cantități diferite. Cei trei macronutrienți esențiali pentru funcționare și viață includ grăsimi, carbohidrați și proteine”, spune Best.

Cele mai importante sunt vitaminele liposolubile -A, D, E și K

Micronutrienții includ vitamine și minerale, care sunt vitale în diferite grade. Dintre acestea cele mai importante sunt vitaminele liposolubile (A, D, E și K), alături de fier, calciu, magneziu, zinc, vitaminele B și vitamina C. Aceste vitamine și minerale sunt implicate în aproape fiecare funcție a corpului, de la sănătatea celulară, la funcția creierului și a organelor.

Care sunt semnele deficienței de nutrienți

Potrivit lui Best, primele semne că vă lipsesc anumiți nutrienți sunt de natură fizică. ”Puteți începe să vă simțiți confuz sau să aveți dificultăți de concentrare. Pot apărea apoi senzații de oboseală cronică și iritabilitate sau modificări ale dispoziției. Probabil că veți începe să vă simțiți mai slabit decât de obicei și cu o rezistență mai redusă. Dacă vă îmbolnăviți mai ușor și pentru perioade mai lungi poate fi, de asemenea, un indiciu că aveți deficit de nutrienți”, spune Best.