Defrișările ilegale trebuie oprite! Marcel Ciolacu: Sunt un atentat la siguranţa naţională

Defrișările ilegale trebuie oprite, spune președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, care adaugă că acestea reprezintă un atentat la siguranța națională.

Vineri, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a vizitat pepiniera Dobroț din județul Argeș, unde sunt crescuți anual zeci și sute de mii de puieți pentru a reface pădurile distruse de activitățile umane.

Liderul PSD a subliniat necesitatea stopării furtului de lemn și a prevenirii defrișărilor ilegale, calificându-le drept o amenințare la adresa securității naționale. El a anunțat că partidul său va introduce în curând un set de măsuri pentru a aborda cu fermitate defrișările.

Așadar, într-un mesaj pe rețelele de socializare, liderul social-democrat a precizat ”astăzi de Vinerea verde, am fost la pepiniera Dobroţ din Argeş unde sunt crescuţi anual zeci şi sute de mii de puieţi destinaţi regenerării fondului forestier distrus. Plantarea este însă doar una dintre soluţiile pentru combaterea deforestării din România. Trebuie ca furtul de lemne să fie stopat. Defrişările ilegale sunt un atentat la siguranţa naţională”.

Ciolacu a afirmat: „În scurt timp, PSD va prezenta un set complet de măsuri pentru combaterea defrișărilor!”

Au loc multe defrișări în România

În ultimii douăzeci de ani, pădurile carpatice au pierdut peste 7.350 de kilometri pătrați, echivalentul a două ori suprafața combinată a Parisului, Berlinului, Romei, Vienei, Budapestei, Bruxellesului și Bucureștiului. De tăierile ilegale de păduri a beneficiat un grup de firme specializate în prelucrarea lemnului .

Investigațiile Riseproject.ro au scos la iveală un contract între o firmă de exploatare forestieră și o societate din grup. Beneficiarii stipulează în contract că un trunchi de copac tăiat trebuie să aibă o anumită lungime, precizată în metri, fără a plăti o depășire suplimentară de 10 până la 25 de centimetri. În cazul în care depășirea măsoară doar 5 centimetri, scad un metru întreg din plata lor. Această abordare dăunează nu doar tăietorilor de lemne din pădure, ci și guvernului român, care pierde taxe pentru volumul real de lemn.

De ani de zile, SUA avertizează România cu privire la defrișarea pădurilor sale. Agenția de Investigare a Mediului a efectuat o anchetă care a dezvăluit faptul că s-a achiziționat lemn din parcurile naționale din România, în ciuda promisiunilor publice de mai bine de cinci ani în acest sens.