Managerul de fonduri Stanley Druckenmiller spune că principala problemă a SUA este sistemul de asigurări de sănătate şi de pensii care este virtual falimentar. Soluţia nu este o taxare mai mare a celor cu venituri mari întrucât problema este de ordin demografic.
Îmbătrânirea populaţiei va fi o "problemă imensă" pentru SUA în numai 15 ani, avertizează miliardarul Stanley Druckenmiller. Costurile asigurărilor sociale şi de sănătate sunt într-atât de mari încât aceste sisteme publice vor fi falimentare în curând, a declarat managerul fondurilor Duquesne Capital, închise în anul 2010, la o conferinţă organizată la New York pe tema tehnologiilor software pentru consultanţii financiari. Tinerii se vor afla descoperiţi în faţa unei crize mai grave ca ce din 2008 a declarat investitorul în vârstă de 61 de ani preluat de Bloomberg.
Soluţia de preîntâmpinare a colapsului acestor sisteme ar fi aceea de a fi reduse plăţile către vârstnici. "Vom ajunge de la cinci muncitori care susţin un pensionar, la numai doi şi jumătate din cauza demografiei. Doar folosim din ce în ce mai mult resursele societăţii ca să îi sprijinim pe vârstnici", continuă cel care a fost strateg-şef pentru George Soros, iar în prezent are o avere estimată la 4,4 miliarde dolari.
El contrazice apelul preşedintelui Barrack Obama de a fi taxaţi cei bogaţi pentru a fi susţinute serviciile sociale. "Nu acolo sunt banii", spune cel care după ce a asigurat un randament mediu anual de 30% pentru Duquesne începând cu 1986, acum are în administrare 10 miliarde dolari. Care ar fi soluţia?, a fost întrebat din audienţă. "Să întinerim", vine răspunsul lui Druckenmiller care îi încurajează pe americani să facă şi să crească pe mai departe copii.