Degringoladă la echipa naţională feminină de handbal. Ce măsură a luat Federaţia după dezastrul de la Campionatul Mondial

Tomas Ryde nu mai este antrenorul naționalei feminine de handbal a României. Decizia Federației Române de Handbal a fost luată după rezultatele dezastruoase ale echipei României de la Campionatul Mondial din Japonia, care s-a clasat pe locul 12 şi a pierdut trei meciuri la o diferență de cel puțin 12 goluri, cea mai ruşinoasă înfrângere fiind cea cu echipa gazdă (20-37).

Suedezul a ajuns astăzi în România și s-a prezentat la Federație, unde Comisia Tehnică – Subcomisia de Senioare a analizat evoluția tricolorelor de la Campionatul Mondial. Tomas Ryde și-a recunoscut greșelile comise în timpul Mondialul şi a acceptat să demisioneze.

La ședință nu au fost prezenți antrenorii Horațiu Pașca, Alexandru Weber, Alin Bondar și Costică Buceschi, „secundul” naționalei. La plecare, Tomas Ryde a urat succes naționalei, să învingă naționala Muntenegrului în turneul preolimpic de la Podgorica, programat în a doua jumătate a lunii martie.

În cadrul şedinţei s-au făcut și propuneri în cadrul Comisiei Tehnice pentru postul de selecționer. Foarte probabil, viitorul antrenor va fi român, printre propuneri numărându-se: Florentin Pera, Bogdan Burcea, Aurelian Roșca şi Ovidiu Mihăilă.

În vârstă de 59 de ani, Tomas Ryde a acceptat funcția de antrenor principal al reprezentativei României la jumătatea lunii martie 2015, după ce i se făcuse o propunere asemănătoare și în 2008. Pe data de 4 octombrie 2016, el a fost înlocuit cu Ambros Martín.

Fostul selecţioner Ambros Martin era plătit de Federația Română de Handbal cu 10.000 de euro pe lună, iar cel de-al doilea contract semnat de FRH cu Tomas Ryde – probabil pe aceeaşi sumă – prevedea că acesta va conduce naționala României până după Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ryde ocupase anterior poziţia de antrenor principal al echipei de handbal feminin a CSM Bucureşti.

„Începând de azi, Tomas Ryde nu mai este antrenorul echipei naţionale şi vreau să mă folosesc de această ocazie pentru a-i mulţumi pentru tot ce a făcut pentru handbalul românesc în cele două mandate. Şi vreau să le spun tuturor că, în opinia mea, în conjunctura pe care o ştiţi bine, legat de Corona Braşov, de Cristina Neagu, care a venit după nouă luni de accidentare, de faptul că mai multe fete importante nu sunt în cea mai bună formă în momentul de faţă, rezultatul de la campionatul mondial, ieşirea din grupă, este unul meritoriu în această realitate.

Decizia Comisiei Tehnice mi se pare îndreptăţită în mare parte, cam aşa se întâmplă tot timpul, antrenorul plăteşte. Au fost nominalizaţi patru antrenori pentru a-l înlocui pe Tomas Ryde, oameni cu care o să iau legătura în următoarele zile pentru că timpul este scurt şi trebuie să avem un antrenor la echipa naţională în cel mai scurt timp.

Deja programul echipei naţionale este alcătuit, datorită programului competiţional spaţiul de manevră este foarte mic, orice s-ar întâmpla, cu oricare aceşti patru domni antrenori, echipa naţională îşi vede de drum”, a declarat Alexandru Dedu la sediul FR de Handbal, după şedinţa Comisiei Tehnice – Subcomisia Tehnică senioare, conform Agerpres.

Tomas Ryde este unul dintre cei mai importanți antrenori din handbalul mondial, având o experiență uriașă la vârful competițiilor feminine. Tomas este câștigător al Ligii Campionilor cu echipa daneză Viborg în 2006, dar și câștigător al campionatului Danemarcei în 2006 și 2008, ca și al Cupei în 2007 și 2008.

De asemenea, el a fost în două rânduri antrenorul naționalei feminine a Suediei, pe care a dus-o în elita echipelor de profil. Ani la rând, echipele conduse de Tomas Ryde au dominat competițiile din Suedia, câștigând repetat campionatul și cupa fie cu Tyreso sau Skuru HF.

România va participa la turneul preolimpic

Naționala se reunește pe 19 ianuarie într-un prim stagiu centralizat. România va lupta pentru unul din cele două locuri calificante la Jocurile Olimpice cu Norvegia, Muntenegru şi Coreea de Nord, la turneul care va avea loc între 19 și 22 martie 2020. Primele două clasate se califică la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Federația Română de Handbal trebuie să ia repede o decizie în privința staff-ului tehnic, timpul fiind foarte scurt. De altfel, în 19-22 ianuarie este deja fixat primul stagiu de pregătire centralizată în București.

Până la competiţia din Muntenegru, lotul va mai avea încă un stagiu comun de pregătire de patru zile în 16-19 februarie.