Descoperirea cafelei este atribuita, conform legendei, unui pastor yemenit, pe nume Khaldi. Acesta a observat cum caprele sale deveneau foarte agitate si pline de energie dupa ce mancau din fructele rosii care cresteau in tufisurile din acele locuri. Pastorul a cules fructele si le-a dus la o manastire din apropiere, unde staretul le-a fiert. A rezultat un lichid amar si foarte aromat. Pe langa gustul foarte bun, cei care il consumau beneficiau si de efectul energizant, stimulator si care alunga somnul. Daca legenda nu poate fi confirmata, exista documente care atesta originea cafelei in Africa, intr-o regiune a Etiopiei, numita Kaffa. De acolo s-a raspandit rapid in Yemen, apoi in Egipt si in Arabia. Culturile de cafea s-au extins in tarile Orientului Apropiat si Mijlociu, iar consumul cafelei a devenit un obicei cotidian.
Cafeaua a ajuns in Brazilia acum 300 de ani
La sfarsitul secolului al XVI-lea, cafeaua este introdusa in Europa unde este foarte bine primita de nobilimea franceza, cea din Tarile de Jos si din Germania. Englezii si rusii raman credinciosi ceaiului. In 1723, francezii cultiva primii arbusti de cafea in insula Martinica, iar ulterior in celelalte colonii pe care le aveau in Indiile de Vest. Britanicii si spaniolii infiinteaza plantatii de cafea in America de Sud, iar in 1927, cafeaua este cultivata pentru prima oara in Brazilia. Intre anii 1800 si 1850 apar cele mai importante plantatii de cafea din lume, in statele braziliene Sao Paolo si Minas Gerais. Desi originara din Africa, cultivarea cafelei la scara mare pe acest continent a inceput relativ recent. Britanicii, pe langa plantatiile de ceai, au inceput sa cultive aici si cafea.
Cafeaua este o planta foarte pretentioasa. Pe langa faptul ca are nevoie de conditii climaterice speciale, este si foarte sensibila, orice crestere sau scadere brusca a temperaturii avand ca efect distrugerea plantei.
Prelucrarea cafelei dupa recoltare se poate face in doua moduri. In cazul prelucrarii prin metoda umeda, boabele de cafea trebuie extrase imediat (in termen de 24 de ore) din „ciresele” proaspat recoltate. Cafeaua rezultata in urma acestui tip de prelucrare se numeste „cafea spalata”. Daca pentru prelucrare se utilizeaza metoda uscata, fructele recoltate sunt intinse la uscat la soare, apoi boaba de cafea se separa de pulpa, rezultand asa-numita cafea naturala.
Aromele dorite se obtin prin testari succesive
Exista doua soiuri principale de cafea, cu caracteristici foarte diferite. Cafeaua Arabica, cu o pondere de aproximativ 75-80% din productia mondiala, are un gust foarte bun si este foarte aromata. Din pacate, este foarte pretentioasa si culturile necesita o ingrijire speciala. Celalalt tip de cafea, Robusta, nu are gust la fel de bun, nu este atat de aromata. Nu necesita insa o ingrijire speciala, fiind foarte rezistenta. Evident, si costurile cultivarii sunt mult mai mici.
Producatorii de cafea amesteca, pentru obtinerea aromei specifice unei marci, vreo cinci soiuri de cafea, provenind din zone diferite. Tipurile de cafea amestecate se schimba de la an la an, datorita recoltelor, diferite in fiecare an, chiar daca este vorba de aceeasi zona de cultivare. Important este ca gustul final obtinut sa fie acelasi, iar consumatorul sa nu sesizeze vreo schimbare in aroma preferata.
Secretul amestecarii cafelei sta in capacitatea de a sesiza toate nuantele gusturilor si de a fi capabil sa deosebesti caracteristicile acestora. „Pentru a ajunge sa distingi gusturile este nevoie de mii de degustari si de ani de experienta. Noi facem zilnic degustari de cafea, timp de aproape trei ore”, afirma Johnny Jabra, director general la Supreme Imex, producarorul cafelei Nova Brasilia.
Consumatorii din Romania nu sunt innebuniti dupa cafeaua de buna calitate. Din studiile realizate de mai multi producatori romani a rezultat ca este preferata cafeaua Robusta. Explicatia consta in faptul ca, inainte de 1990, se importa doar acest tip de cafea, de calitate inferioara, dar ieftina, iar consumatorii s-au obisnuit cu ea.
Pentru cei care prefera sa plateasca mai mult pentru o cafea de foarte buna calitate, care nu ajunge niciodata in pachetele de pe piata, Nova Brasilia a deschis in Bucuresti primele doua Coffee-Shop-uri. Aici clientul poate bea o cafea din Kenia (cea mai buna cafea si, totodata cea mai scumpa din lume), cafea braziliana Cerrado, cafea din Etiopia, Columbia sau alte soiuri deosebite. Pot fi servite si cafele preparate dupa retete speciale, cu ciocolata, si cu diverse arome de fructe. Iar la cafea, pot fi degustate si prajituri speciale, importate din Franta.
Degustarile au loc dupa reguli precise
Degustarea cafelei este o arta care se invata doar dupa foarte mult exercitiu. Procesul de degustare trebuie sa respecte reguli stricte. La o astfel de sedinta iau parte trei sau patru persoane. In patru castronase identice se pune exact aceeasi cantitate de cafea, dupa care sunt turnate cantitati egale de apa la aceeasi temperatura. Se inlatura toata spuma formata si, prin agitare, se miroase cafeaua, dupa care se trece la degustare. Se folosesc doar lingurite de argint cu o forma speciala (adanci si cu gura ingusta). Toata cafeaua din lingurita trebuie sorbita dintr-o singura inghititura, cu putere foarte mare. Acest lucru este necesar pentru ca lichidul sa ajunga in acelasi timp la toate papilele gustative. Dupa ce este gustata, cafeaua se scuipa si se clateste gura. Lingurita este si ea clatita, apoi masa rotativa se invarte, asa incat in dreptul fiecarui degustator sa ajunga alt castron cu cafea. Dupa ce fiecare gusta toate tipurile de cafea, se completeaza o fisa cu caracteristicile principale ale cafelelor testate. Fisa cuprinde marimea bulelor de spuma, culoarea spumei, culoarea cafelei, aromele sesizate, gusturile, gradul de persistenta a aromei si in final impresia generala. In dreptul rubricii referitoare la arome, sunt oferite circa 35 de variante de aroma, unele chiar ciudate: cartof, pamant castravete, piper, fum, cauciuc, tutun de pipa etc. In functie de parerea celor patru degustatori, este ales amestecul ideal.