În viitor, criza din domeniul construcțiilor se va accentua și mai mult, investitorilor fiindu-le foarte greu să găsească muncitori calificați, consideră Cristian Erbașu, Președinte Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).
”Deja e o criză de forță de muncă. În 2008, existau pe piața construcțiillor 450.000 de lucrători. În prezent, ar fi 300.000, deși eu cred că sunt sub 300.000. Dintre aceștia, o bună parte sunt lucrători în construcții”, a declarat miercuri Cristian Erbașu, la conferința Conferința ”Piața imobiliară în 2017”, organizată de revista Capital.
Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre muncitorii calificați încă pleacă în Occident, iar dacă fondurile europene vor demara (pentru 2014 – 2020, așadar cu o întârziere), se preconizează că în 2019 – 2020 va fi nevoie de circa 500.000 de lucrători în construcții în România.
De unde facem rost de acești lucrători? Erbașu a punctat trei surse. Și anume:
În primul rând, pot fi aduși din alte domenii și specializați în construcții. Apoi, a doua sursă se referă la aducerea de forță de muncă din afara UE. Însă, România nu este pregătită pentru acest lucru. Cel puțin din punct de vedere legislativ. ”A aduce lucrători din Occident înseamnă o legislație specifică pe care nu o avem”, a spus Erbașu. Iar cea de-a treia sursă ar putea fi legată de românii care au plecat în Occident. ”Ne amăgim că vor veni din Occident oamenii care ne-au plecat. E posibil să se întâmple, dar poate că sub o altă formă decât cea la care ne-am gândit. Sunt firme din străinătate, din Spania sau Italia de exemplu, care ar putea să vină în România pentru diverse proiecte, cu români deja stabiliți acolo. Îi aduc aici, îi plătesc mai bine decât dacă ar fi lucrat de la început aici”, a mai spus Erbașu.
Pe de altă parte, această criză de forță de muncă va duce și la o creștere a salariilor în domeniu. ”În doi-trei ani, salariile în construcții vor fi duble. Acum avem în jur de 500 euro, în medie. Oricum, dacă nu se vor dubla, la 800 euro tot vor ajunge. Va fi o mărire artificială, fără un efort mai mare din partea lucrătorilor, constructorii se vor devora unii pe alții luându-și oamenii”, a punctat Erbașu.
Președintele FPSC a mai spus că în construcții, în medie, productivitatea e de 10.000 euro pe lucrător, în Europa, în timp ce în România e sub 4.000 euro. ”Mulți muncitori din România nu înțeleg să lucreze la ritmul la care se lucrează în Occident, unde cei mai mulți lucrează într-un ritm infernal și vin în România bolnavi, ca la sanatoriu, să se refacă, iar apoi se întorc să muncească în străinătate”, a detaliat el.
Altfel, Erbașu a spus că investitorii ar fi trebuit să se maturizeze odată cu această criză, astfel încât să aibă în considerare un echilibru, mai ales că va fi o cerere mai mare de case, în condițiile în care băncile vor fi dispuse să dea credite.
”Componentele de bază ale lucrărilor ar putea să crească – manopera, utilajele – și există riscul să ne trezim într-o nouă bulă. Să scadă cererea din cauza unor costuri care să ducă la scumpirea caselor. O scumpire artificială, însă. Din fericire, marja e mare pentru o piață așezată. Prin urmare, reglajul trebuie să se facă din această marjă. Va trebui să rămânem cu aceleași prețuri ca acum chiar dacă se vor mări costurile. Altfel, dacă ne va lua valul, ne vom trezi din nou într-o bulă, una locală”, a mai declarat Erbașu la conferința Capital