Așadar, Guvernul accelerează digitalizarea ANAF şi pregăteşte mai multe măsuri pentru a combate fenomenul de evaziune. Una din propuneri arată că persoanele care denunță evazioniștii fiscali ar putea să primească 1% din valoarea fraudei, potrivit unui anunț făcut de Marcel Boloș.

Guvernul vrea să combată fenomenul de evaziune

Ministrul Boloș a explicat că românii ar putea fi implicați în acțiunea de  combatere a evaziunii fiscale. Astfel, persoanele care semnalează anonim fapte ilicite ar putea primi de la jumătatea anului viitor stimulente financiare.

De exemplu, românii vor putea semnala online dacă angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau o firmă nu emite factură fiscală.

„Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a declarat Marcel Boloș, conform Observator.

Ministerul de Finanţe digitalizează cu bani europeni instituţiile din subordine. Acest lucru este realizat pentru a combate fenomenul de evaziune care ajunge la peste 10% din PIB. Este vorba despre o cifră de aproximativ 160 de miliarde de lei.

Facturile vor fi încărcate într-un soft de inteligență artificială

evaziune fiscală
Sursă: Dreamstime

Potrivit ministrului, facturile vor fi încărcate într-un soft de inteligență artificială.

„Facturile sunt încărcate în această platformă. Cu ajutorul inteligenţei artificiale, softul va detecta suspiciunile de evaziune fiscală pe întreg lanţul şi va emite alerte în acest sens”, a mai spus Marcel Boloș.

În momentul de față, ANAF monitorizează plata taxelor cu un sistem informatic vechi, cu peste 400 de aplicaţii independente. În noul program, vor fi interconectate milioane de date din cele 660.000 de case de marcat, sistemul e-transport, sigiliul electronic al mărfurilor, facturi electronice şi informaţii contabile.

De asemenea, autoritățile cumpără 26 de scannere performante pentru Vămi, astfel încât să combată contrabanda. Primele 3 vor fi amplasate în portul Constanţa, graniţele cu Moldova şi cu Ucraina.

Autoritatea Vamală Română dispune acum de un singur scanner în Portul Constanţa, vechi de două decenii. Astfel, autoritățile fac inspecţie fizică la mărfuri, în timp ce alte state folosesc inteligenţa artificială.

„Cel târziu la începutul anului viitor să putem să inaugurăm, să punem prima bornă de scanner”, a mai spus Boloș pentru sursa menționată.

Ce este Delațiunea

Delațiunea, cunoscută și sub numele de denunț, reprezintă actul de a informa autoritățile despre o infracțiune sau despre comportamentul ilegal sau suspect al unei persoane sau grup. Termenul este adesea folosit în contextul juridic și poate avea conotații diferite în funcție de contextul și sistemul legal în care este folosit.

În unele sisteme juridice, delațiunea poate fi văzută ca un act civic responsabil, în care o persoană raportează o infracțiune pentru a ajuta la aplicarea legii și menținerea ordinii publice. În alte contexte, delațiunea poate fi asociată cu trădarea încrederii sau cu acțiuni motivate de beneficii personale, cum ar fi recompensele financiare sau protecția juridică.

Delațiunea poate fi voluntară sau poate fi rezultatul unor obligații legale, în care anumite profesii (de exemplu, medici, avocați, contabili) sunt obligate să raporteze anumite tipuri de infracțiuni pe care le descoperă în exercitarea profesiei lor.

Este important de menționat că delațiunea este un subiect complex și poate ridica întrebări etice și morale despre echilibrul între protecția confidențialității individuale și necesitatea de a raporta comportamente ilegale.