Delegarea e o afacere pentru directori

Pentru a vedea daca aveti aptitudinile cerute pentru a putea delega, rezolvati urmatorul test:1. Ce inseamna delegarea pentru dvs.?a) Sa pasati problema "spinoasa" unui incepator? b) Sa va descotorositi de responsabilitati? c) Sa-i convingeti (prin manevre abile) pe altii sa efectueze munca in locul dvs., desi aceasta obligatie va revine in mod obligatoriu? d) Nici unul dintre enunturile de mai sus.2. Delegarea va creeaza o stare de nervozitate pentru ca:a) nu aveti incredere in nimeni altcineva

Pentru a vedea daca aveti aptitudinile cerute pentru a putea delega, rezolvati urmatorul test:
1. Ce inseamna delegarea pentru dvs.?
a) Sa pasati problema „spinoasa” unui incepator? b) Sa va descotorositi de responsabilitati? c) Sa-i convingeti (prin manevre abile) pe altii sa efectueze munca in locul dvs., desi aceasta obligatie va revine in mod obligatoriu? d) Nici unul dintre enunturile de mai sus.
2. Delegarea va creeaza o stare de nervozitate pentru ca:
a) nu aveti incredere in nimeni altcineva sa rezolve activitatea? b) nu vreti ca alte persoane sa fie suprasolicitate? c) nu aveti timpul necesar pentru a instrui sau pregati pe cineva ca sa faca munca respectiva? d) lucrul peste program face parte din munca dvs.?
3. Care dintre urmatoarele cuvinte le asociati delegarii?
a) Risc b) Frica c) Vina d) Incredere.
4. Daca ati delega o sarcina sau mai multe sarcini, ar fi:
a) un lucru dintre cele mai plicticoase?
b) lucrul cel mai lipsit de risc?
c) cel mai riscant lucru?
d) un lucru pe care un subordonat
l-ar putea face la fel de bine?
5. Daca ar fi sa delegati o activitate importanta unui subordonat, cum ati proceda?
a) I-ati transmite-o sub forma unui ordin? b) Ati fi foarte apologetic? c) L-ati lasa sa o transfere oricui altcuiva? d) Ati prezenta-o ca pe o oportunitate?
6. Cand delegati pe cineva obisnuiti sa:
a) va temeti ca treaba nu va fi facuta cum trebuie?
b) ii cereti sa va dea raportul de fiecare data cand ia o decizie?
c) precizati ca daca treaba merge prost, este exclusiv responsabilitatea persoanei delegate?
d) ii spuneti sa va caute doar in cazul in care apare o problema cu care nu se poate descurca?
Delegarea efectiva este cea in care aveti incredere in subordonati si delegati autoritatea, dar nu si responsabilitatea. Daca ati bifat litera d la fiecare intrebare, nu trebuie sa cititi mai departe.
Intrebarea 1. Delegarea nu trebuie niciodata sa fie o presiune asupra celorlalti si nici nu trebuie prezentata in sens negativ. Oricat de mult delegati, cel care o face se va opri o data cu dvs.
Intrebarea 2. Daca nu aveti incredere in personalul dvs. executiv, nu puteti delega cu adevarat, pentru ca veti fi in permanenta preocupat sa-l judecati. Este necesar sa invatati sa respectati si sa aveti incredere in echipa.
Intrebarea 3. Delegare inseamna incredere.
Intrebarea 4. Delegarea celor mai proaste activitati nu reprezinta intelesul real al termenului. Un director ar trebui sa delege acele sarcini pe care, in mod normal, este capabil sa le faca sau pe care este pregatit sa le indeplineasca. Delegarea nu este o scuza pentru a ocoli o activitate „putreda”.
Intrebarea 5. O buna delegare trebuie sa fie pregatita intocmai ca si realizarea unui profit intr-o afacere. Este foarte important felul in care se „vand” sarcinile delegate. Un director ar putea delega cele mai interesante si provocatoare activitati, negociind toate aspectele cu persoanele carora le transmite sarcini.
Intrebarea 6. Invatati sa lasati lucrurile sa mearga/evolueze. Daca aveti incredere in subordonatii dvs., lasati-i sa se descurce cu sarcina transmisa. Daca aveti cea mai mica indoiala in competentele sau capabilitatea lor, investiti in instruirea si dezvoltarea personalului executiv. Este, oricum, mult mai putin costisitor decat sa va stresati sau sa va imbolnaviti pentru ca sunteti obligat sa faceti totul de unul singur.