O delegație bipartizană din Congresul SUA sosește la București sub conducerea lui Vern Buchanan

O delegație influentă din Congresul Statelor Unite, formată din membri ai ambelor partide – republican și democrat – va efectua luni o vizită oficială în România. Grupul de congresmeni este condus de republicanul Vern Buchanan, figură proeminentă a legislativului american, iar vizita reprezintă prima de acest gen de la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Din delegație fac parte: Dina Titus, Lloyd Doggett, Ted Lieu, Ilhan Omar (toți democrați), alături de Neal Dunn, Anna Paulina Luna și Andy Ogles (republicani).

România, SUA, viză, Visa Waiver
SURSA FOTO: Dreamstime

Cine este Vern Buchanan?

Aflat în fruntea vizitei, Vern Buchanan este un politician republican cu o carieră solidă în Congresul SUA, unde reprezintă statul Florida din 2007.

În prezent, el deține funcția de vicepreședinte al prestigioasei Comisii pentru Căi și Mijloace, structură care gestionează sistemul fiscal american, dar și programe-cheie precum Social Security și Medicare.

Totodată, Buchanan este președinte al Subcomisiei pentru Sănătate și al Parteneriatului pentru Democrație – o platformă dedicată colaborării cu parlamente din peste 20 de țări pentru întărirea democrației.

Înainte de a intra în politică, Buchanan a fost antreprenor și a condus Camera de Comerț a statului Florida, având o experiență de peste trei decenii în mediul de afaceri.

Vizita, anunțată de Cristian Diaconescu

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a confirmat oficial sosirea delegației, într-o intervenție televizată vineri seară.

„Confirm că la începutul săptămânii viitoare o delegație semnificativă a Congresului american ar urma să vină în România, cu contacte la toate nivelele semnificative decizionale din România. Este foarte bine.

Va urma și o altă dezvoltare din acest punct de vedere până la sfârșitul acestei luni. E important, pentru că elementele strategice care ne interesează și pe noi și pe americani vor fi discutate.

E vorba și de strategia la Marea Neagră, pe care Congresul american a dezvoltat-o anul trecut cu o susținere bipartizană și această prezență la București va fi egală, atât republicani, cât și democrați. Am reușit să depășim și absența acestor contacte.

Ele au existat, dar cele cu valoare de semnal. Vom discuta și despre alegerile anulate. Suntem pregătiți. Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla. E un pas înainte”, a declarat Cristian Diaconescu.

El a subliniat importanța acestei întâlniri pentru dialogul strategic româno-american, afirmând că discuțiile vor avea loc „la toate nivelurile decizionale relevante” din România. De asemenea, Diaconescu a menționat că până la finalul lunii sunt așteptate și alte dezvoltări în această direcție.

„Există un dialog între România și SUA. Sigur, din punctul de vedere al exprimării publice, e normal, decent și elegant ca atunci când se produc anumite concretizări ale acestui dialog să fie anunțate. Trebuie să spunem clar acest lucru.

Poate unele coridoare de comunicare sunt inițiate și nu funcționează și funcționează altele, dar pe fond nu s-a schimbat nimic, dacă lăsăm la o parte un anumit tip de retorică”.

Unul dintre subiectele-cheie va fi strategia SUA în zona Mării Negre, o inițiativă cu sprijin bipartizan care vizează întărirea prezenței și cooperării în regiune. Consilierul a subliniat că dialogul cu Statele Unite continuă constant, chiar dacă unele canale de comunicare sunt mai vizibile decât altele.

„Nu am garanții penru ziua de mâine, să fie clar. Dar așa cum stau lucrurile în dezvoltarea lor, aspectele care țin de descurajare-apărare privind proximitatea estică au rămas aceleași.

Evident, poți avea o alertă timpurie, dar din perspectiva unei prejudicieri a elementelor de securitate ale României nu avem niciun fel de semnale acum, dar asta nu înseamnă că te culci pe o ureche”, a mai explicat consilierul prezidențial.