Delgaz Grid: Consumul fraudulos de energie a crescut cu 40% în 2023

gaze

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Numărul cazurilor de consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică a crescut substanțial anul trecut. Acest lucru afectează nu numai rețelele de distribuție, dar și consumatorii onești.

Consumul fraudulos de energie a crescut cu 40% în 2023

Inspecția energetică din cadrul Delgaz Grid a raportat că în anul precedent au fost descoperite 1.509 cazuri de consum fraudulos de energie, înregistrând o creștere de aproape 40% față de anul 2022. Aceste cazuri includ 906 incidente legate de gaze naturale și 603 de cazuri de fraude în consumul de energie electrică.

Compania a precizat că pentru identificarea persoanelor responsabile și recuperarea prejudiciului a fost necesară întocmirea și transmiterea de plângeri penale către instituțiile abilitate.

Principalele moduri prin care se realizează aceste fraudări includ instalarea clandestină și intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale și electricitate.

Aceste practici reprezintă nu doar un furt, ci și un pericol major pentru siguranța consumatorilor și a mediului înconjurător, potențialul dezastru fiind dat de riscul de incendiu, electrocutare, explozie sau intoxicație.

Pentru un câştig nesemnificativ în raport cu consecinţele posibile, oamenii îşi riscă bunurile, locuinţa, afacerea, sănătatea sau chiar viaţa. Pot avea de suferit atât cei care „se bucură” de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar şi persoanele, locuinţele, agenţii economici din vecinătate şi, nu în ultimul rând, mediul. Performanţele reţelelor de distribuţie sunt afectate de improvizaţiile şi instalaţiile clandestine, de cantitatea de energie necontorizată. La fel şi protecţiile şi automatizările ce sunt proiectate şi reglate ţinând cont de un consum cunoscut, declarat, se precizează în comunicatul Delgaz Grid.

Delgaz Grid transmite că și consumatorii onești sunt afectați

În plus, consumul fraudulos afectează nu numai rețelele de distribuție, ci și consumatorii onești, generând întreruperi în furnizarea serviciilor și creșteri de costuri.

Consumul fraudulos înseamnă şi pierderi financiare pentru companie, dar şi creşterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervenţiile ilegale afectează consumatorii oneşti prin întreruperi ale serviciului de distribuţie şi/sau parametri neconformi ai energiei şi gazelor naturale furnizate, susţin reprezentanţii Delgaz Grid.

Conform sursei citate, cantitatea de energie sustrasă în cele 1.509 cazuri descoperite anul trecut se ridică la circa 24 de milioane de kWh, cu o valoare de peste 11,7 milioane de lei.

Spre comparaţie, această cantitate de energie reprezintă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraş cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuinţă) sau de gaze naturale al locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie), se menţionează în comunicat.

Consumul fraudulos reprezintă furt şi se pedepseşte conform prevederilor Codului Penal, precizează sursa citată.