Primul european ajuns in Lumea Noua a fost intampinat de catre bastinasi cu „bautura zeilor”, adica un amestec de cacao, lapte si miere, ceea ce astazi denunim ciocolata lichida. Spaniolii au fost cei dantai care au adus in Europa fructele arborelui de cacao. In prima faza, bautura amaruie rezultata nu s-a bucurat de succes, pentru ca tarile din zona nu detineau secretul tehnologiei de prelucrare.
In forma sa solida (tablete), ciocolata este cunoscuta din secolul al XVIII-lea, prima fabrica de profil deschizandu-se in Marea Britanie. In prezent, in Europa Centrala si de Vest se consuma intre trei si opt kilograme de ciocolata anual, pe cap de locuitor. In schimb, in Europa de Est, consumul de tablete si batoane din ciocolata este mult mai scazut: in Cehia 2,2 kg, in Ungaria 2 kg, iar in Romania 0,6 kg.
Din datele furnizate de Institutul de Cercetare de Piata GfK Romania, reiese ca in tara noastra, piata totala de ciocolata (vanzari efective de tablete si batoane) s-a ridicat in 1998 la aproximativ 13.000 tone. Principalii concurenti sunt Kraft Jacobs Suchard, Excelent si Kandia care, impreuna, depasesc 82% din piata. Prima dintre fabricile mentionate detine suprematia cu 62 procente, care se afla in crestere, daca analizam rezultatele din punct de vedere valoric. Conform aceleiasi surse, din ciocolata vanduta, 46% este consumata de familiile cu copii pana in 14 ani si 63% este savurata de oraseni.
Producatorii locali
topesc concurenta
Kraft Jacobs Suchard (KJS) a luat fiinta in anul 1994, prin achizitionarea de catre Kraft Foods International a pachetului majoritar al actiunilor SC Poiana Produse Zaharoase SA Brasov. Investitia pentru cele doua unitati ale fabricii si pentru cresterea capacitatii de productie se ridica, in primii cinci ani, la 17 milioane dolari. In 1995, KJS reusise deja sa acapareze o parte importanta din piata ciocolatei, chiar daca preturile practicate le depaseau usor pe cele ale concurentilor. Tabletele Poiana, Africana, Fructa, batoanele Smash, X-otic, Frezia, Ciucas, Bucegi, Carpati si bomboanele la cutie Suchardine, produse fabricate la Brasov, sunt foarte familiare consumatorilor de toate varstele. Oferta KJS este completata cu alte doua produse importate din Europa, respectiv ciocolata Milka Alpine si batonul Toblerone.
Un alt nume sonor pe aceasta piata este Excelent, fabrica ale carei produse au bucurat generatii intregi de amatori de dulciuri. Astazi, Excelent este lider national pentru o gama larga de produse autohtone, cum ar fi caramelele, halvaua, bomboanele de lux, produsele fara zahar. Gama de produse din ciocolata oferita de fabrica bucuresteana cuprinde: ciocolata Rom – renumita pentru longevitatea si aprecierea de care s-a bucurat in timp, ciocolatele Laura si Excelenta, batoanele Vis si Papi, bomboanele la cutie Diplomat, Ateneu, Concert, Stil, Anda, fructe in ciocolata si drajeuri umplute cu arahide si stafide. ” In 1997, Excelent a devenit societate cu capital integral privat si a demarat un ambitios program de investitii care a presupus achizitionarea unor utilaje din tari cu renume in domeniu, precum Elvetia si Germania. Acest lucru a dus la o mai mare diversificare a retetelor si la cresterea capacitatii de productie cu aproximativ 90%”, ne comunica Daniela Dumitru, de la Serviciul marketing-cercetare al fabricii. Consecinta imediata a programului de investitii a fost aparitia unor noi produse si imbunatatirea semnificativa a celor traditionale. Cifra de afaceri a societatii Excelent pe anul 1998 a fost de 258 miliarde lei, productia de tablete, bomboane si batoane de ciocolata reprezentand 36 %.
In decembrie 1998, societatea Kandia SA Timisoara s-a privatizat, aflandu-se in momentul de fata intr-un amplu proces de restructurare. Existenta fabricii mentionate este semnalata inca inainte de 1890, cand era doar un atelier de zaharicale. De-a lungul timpului, societatea a beneficiat de mai multe reutilari, reamenajari si investitii. In prezent, produce tablete, bomboane si specialitati de ciocolata, alaturi de caramelaj, drajeuri si jeluri, intreaga productie desfacandu-se pe piata interna.
Ciocolata
este un desert accesibil
Pe o piata atat de generoasa ca potential cum este cea romaneasca, era normal sa-si faca aparitia si importatorii de marca. La sfarsitul secolului trecut, compania Stollwerck, care a inceput fabricarea ciocolatei la KA
Delicatesele occidentale nu concureaza tabletele de ciocolata
21 ianuarie 1999, 12:00
Ultima modificare în 21 ianuarie 1999, 14:00
Primul european ajuns in Lumea Noua a fost intampinat de catre bastinasi cu "bautura zeilor", adica un amestec de cacao, lapte si miere, ceea ce astazi denunim ciocolata lichida. Spaniolii au fost cei dantai care au adus in Europa fructele arborelui de cacao. In prima faza, bautura amaruie rezultata nu s-a bucurat de succes, pentru ca tarile din zona nu detineau secretul tehnologiei de prelucrare.In forma sa solida (tablete), ciocolata este cunoscuta din secolul al XVIII-lea, prima fabrica de p
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Tehnica de varf pentru Romania
- Puterea presei sau la ce folosesc cravatele cu picatele
- Voluntarii britanici aduc lumina sperantei in Romania
- Vizita Printului de Wales”We love you Prince Charles”
- Firmele britanice redescopera Romania
- Sectia de vize si consulara
- Ziua eroilor
- Posta Regala a ajuns in Valea Jiului
- Filme de zile mari pentru publicul bucurestean
- Din partea ambasadorului