Deloitte România şi Facultatea de Energetică a Politehnicii Bucureşti au semnat, luni, un acord de parteneriat prin care experţi din cadrul facultăţii vor fi implicaţi în proiectele Deloitte în domeniul energetic, iar studenţii şi masteranzii facultăţii vor beneficia de stagii de internship şi practică în cadrul companiei de consultanţă. 

"Sectorul energetic românesc se confruntă cu o criză de personal atât necalificat, cât şi calificat. Companiile energetice au probleme cu angajarea de electricieni. Cred că trebuie reconsiderat sistemul de învăţământ, trebuie redeschise şcolile profesionale. Deficitul de personal este valabil şi la nivel de ingineri, dar problema acută este la cei fără studii superioare", a spus Nicolescu, cu ocazia semnării parteneriatului.

El a arătat că acest fenomen a devenit acut odată cu desfiinţarea şcolilor profesionale şi cu plecarea în străinătate a celor care au aceste meserii, toate acestea coroborate cu pensionarea celor din ţară. 

"Consecinţele sunt inhibarea dezvoltării de noi afaceri şi riscul ca, în perioade dificile, când este nevoie de numeroase echipe de mentenanţă, să nu existe suficient personal de intervenţie", a mai declarat specialistul Deloitte. 

În opinia sa, soluţiile sunt reintroducerea de şcoli şi licee profesionale şi, dacă va fi nevoie, o strategie de import de electricieni. Spre exemplu, polonezii au adus electricieni din Ucraina, a adăugat el. 

Nicolescu va face parte şi din Consiliul consultativ al Facultăţii de Energetică, conform parteneriatului semnat luni. 

"Vrem să aducem în mediul academic informaţii despre nevoia de forţă de muncă din piaţă, astfel încât programa de învăţământ să fie adaptată la ultimele cerinţe din piaţă.  Principiile pot rămâne aceleaşi, dar conţinutul programei să fie updatat, de exemplu studenţii să nu mai înveţe despre stâlpi de lemn, ci despre smart-grid, despre conceptul de prosumer, adică un consumator care poate deveni şi producător de energie. Este nevoie şi de specialişti în zona de energie regenerabilă", a mai arătat Nicolescu. 

La rândul său, Horia Necula, decanul Facultăţii de Energetică, a declarat că parteneriatul cu compania de consultanţă are ca scop creşterea nivelului procesului educativ. 

"Pregătirea practică a studenţilor a reprezentat în ultimii ani o prioritate în universitatea noastră şi astfel de parteneriate sunt esenţiale", a spus Necula. 

Facultatea de Energetică are în total circa 2.200 de studenţi, din care 1.600 în cadrul cursurilor de licenţiere, 500 la programele de master şi 100 de doctoranzi. 

AGERPRES