Numărul băncilor din sistemul bancar autohton este prea mare în prezent, iar în 2016 vom asista la fuziuni și achiziții, consideră cei de la Deloitte România.
Punerea portofoliilor împreună, prin activităţi de fuziuni şi achiziţii, reprezintă o necesitate pentru sistemul bancar din România în anul 2016, a declarat Oana Petrescu, partener coordonator al Diviziei de consultanţă a companiei Deloitte România şi lider al echipei multidisciplinare dedicate sectorului financiar-bancar.
Mai mult de jumătate din băncile din România nu au scală suficientă, dar cât de rapid o să se întâmple acest proces (de fuziuni şi achiziţii – n.r.) depinde mult de factori din afara României – de decizii în Grecia, de evoluţia economiei în Europa, de confortul pe care îl au băncile-mamă ca să îşi asume diverse decizii şi investiţii, a afirmat Oana Petrescu.
„Strategic, toate băncile ştiu ce să facă cu portofoliile lor, aşteaptă momentul oportun”, a apreciat reprezentanta Deloitte România.
Potrivit lui Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte România, pe piaţa bancară din România este loc pentru 5-6 bănci mari, 5-6 bănci medii şi alte câteva bănci de nişă, cum ar fi bănci specializate pe finanţarea agriculturii sau IMM-urilor.
În opinia sa, în următorul an vor avea loc „mişcări” şi tranzacţii pe piaţa bancară din România.
Ahmed Hassan a declarat că băncile care ar putea dispărea de pe piaţa autohtonă nu sunt neapărat cele mici, pentru că pot exista pe piaţă bănci de nişă foarte profitabile.
Un alt aspect hotărâtor este şi decizia acţionarilor băncilor-mamă, care nu are neapărat legătură cu performanţa financiară a subsidiarei locale, Hassan menţionând exemplul băncii RBS România, care era o bancă profitabilă în Romania, dar pentru care s-a luat decizia la nivel de grup să se renunţe la anumite pieţe, printre care şi România.