Încrederea specialiştilor din domeniul fondurilor închise de investiţii din Europa Centrală s-a diminuat în ultima perioadă, pe fondul tendinţei globale din industria de private equity (capital de risc), potrivit unui studiu realizat de Deloitte Central Europe.

Dacă specialiştii sunt mai puţin încrezători pe termen scurt, Garret Byrne, Partener Servicii Tranzacţii M&A pentru Deloitte Europa Centrală, mizează pe creşterea puternică pe termen mediu a activităţii firmei în regiune. Aceasta evoluţie, spune el, va fi determinată de numărul tot mai mare de nume mari la nivel global care vor pătrunde în Europa Centrală, precum şi de numărul crescut de persoane interesate de tranzacţii cu capital de risc.

 Deşi ţările din regiune tind să genereze multiplii mai mici comparativ cu  Europa de Vest, concurenţa cu alţi investitori este mică, iar estimările pe următorii cinci ani spun că ritmul de creştere economică din Europa Centrală va fi superior celui din Europa de Vest.

„Perspectivele de creştere pentru fondurile de capital de risc sunt în continuare ridicate în regiune, pentru că economiile din Europa Centrală marchează pe toate planurile. În 2007 au raportat cele mai mari rate de creştere ale PIB-ului din ultimii zece ani”, a preciyat Byrne. De exemplu, avansul anual al PIB la preţuri constante a ajuns anul trecut la 6,5% în Republica Cehă, respectiv 10,4% în Slovacia.

Industria de private equity din Europa Centrală s-a schimbat considerabil în ultimii 20 de ani. Spectrul economic şi de afaceri îşi continuă dezvoltarea în sens pozitiv, în ciuda crizei lichidităţilor la nivel mondial. Ţările din regiune rămân în fruntea destinaţiilor în care fondurile europene şi societăţile de capital de risc vor să exploateze oportunităţi de afaceri.

Fondurile şi societăţile de investiţii s-au reorientat pe achiziţii de tip add-on pentru a-şi consolida portofoliul de companii. Exemple ar fi Penta, care a cumpărat producători din industria cărnii din Ungaria şi Slovacia; MidEuropa Partners, care a preluat Centrum Medyczne; NetCentrum, companie parte a Warburg Pincus, care a cumpărat Atlas.cz.  O astfel de strategie pare să fie în prezent cea mai bună soluţie pentru eficientizarea portofoliului.

Pe fondul crizei financiare internaţionale, încrederea investitorilor s-a menţinut la un nivel scăzut, sub minimele din 2003.

„În ciuda acestui nivel scăzut de încredere, mai multe fonduri europene şi globale importante şi-au deschis birouri şi au recrutat specialişti în private equity în Europa Centrală, în ultimele şase – 12 luni. Este şi motivul pentru care Deloitte are încredere şi anticipează o creştere semnificativă a pieţei de profil, pe termen mediu”. 

Sursa: Deloitte