Potrivit lui Garret Byrne, Partener și Lider Private Equity în cadrul Deloitte Europa Centrală, nivelul de încredere al investitorilor a urcat și a coborât în ultimii doi ani, astfel că s-a ajuns acum la al patrulea raport semestrial consecutiv în care traiectoria pozitivă sau negativă reflectată de raportul anterior este răsturnată. ”După aparenta redresare raportată în luna aprilie, scăderea de acum este un răspuns relativ anticipat de provocările actuale precum perspectivele de creștere economică ale partenerilor de afaceri, incertitudinea generală din zona euro, îndoiala privind redresarea Cehiei și Ungariei, precum și perspectivele de creștere încetinită din Slovacia, România și chiar Polonia”, a spus Garret Byrne.
Temerile privind climatul economic sunt subliniate de faptul că 59% dintre respondenți – persoane cu activitate în industria de private equity din cele mai mari economii central-europene – anticipează continuarea declinului; niciun respondent nu se așteaptă la îmbunătățirea mediului economic.
Garret Byrne subliniază, însă, că există și semnale pozitive în ceea ce privește nivelul de încredere exprimat de către investitori. „De exemplu, 17% dintre participanți spun că acumulează în continuare fonduri, urmărind să lanseze campanii susținute de achiziții atunci când va fi momentul potrivit. 35% dintre respondenți spun că vor cumpăra mai mult decât vor vinde în următoarele șase luni, în timp ce 21% se așteaptă la eficientizarea investițiilor până la primăvară. ”În ultimele săptămâni, am asistat la succesul Advent International în preluarea retailerului polonez EKO, după un război al ofertelor; de asemenea, Mid Europa a anunțat achizițiile Walmark și Alpha Medical, în timp ce Abris a încheiat acorduri în industria serviciilor financiare din Polonia și România”, a subliniat Garret Byrne.
Potrivit lui Hein van Dam, Partener Coordonator Financial Advisory Deloitte România, vânzări de companii au loc mereu, chiar și în asemenea perioade de incertitudine economică. ”Proprietarii de firme trebuie să-și recalibreze așteptările și să se concentreze mai mult pe excelența operațională, nu pe anticiparea timing-ului optim pentru încheierea unei eventuale tranzacții. În momentul în care se preconizează o vânzare sau apare o oportunitate de vânzare, acționarii și managementul trebuie să fie conștienți că alocarea de timp și resurse insuficiente în vederea pregătirii tranzacției riscă să dăuneze valorii finale a contractului”, a spus el. Mai departe, Garret Byrne a adăugat că, în următoarele șase luni, convenția generală este că firmele cu portofoliu de private equity vor fi active în zona oportunităților de consolidare a pieței.
În ultimii ani, profesioniștii din domeniu au fost nevoiți să își schimbe abordarea. „Indiferent de incertitudinea în care operează, ei trebuie să identifice și să exploateze acele condiții care le asigură succesul”, a continuat el. Un lucru este cert: ”chiar dacă schimbările la care asistăm sunt mai rapide și mai dramatice decât orice altceva la care am asistat până acum, industria de private equity urmărește în continuare să genereze valoare și să construiască afaceri profitabile și sustenabile în contextul provocărilor actuale din Europa Centrală”. Ori, acest lucru ar trebui să reprezinte un factor pozitiv pentru creșterea economică per ansamblu.
Deloitte: Optimismul investitorilor din Europa Centrală a scăzut din nou
14 noiembrie 2012, 13:40
Ultima modificare în 14 noiembrie 2012, 15:40
Optimismul investitorilor din Europa Centrală a scăzut din nou, conform celui mai recent studiu Deloitte Private Equity Confidence Index, proiect care a fost lansat pentru prima dată în martie 2003. Scăderea de aproape 30 de puncte înregistrată la acest ultim raport, de la 101 la 71, este semnificativă, însă nu atât de abruptă precum cele înregistrate în octombrie 2007, octombrie 2008 și octombrie 2011.
Etichete: investitori
Publicat in categoriile: Știri din Business
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri din Business
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook