Deloitte: Rata medie de creștere a companiilor Fast 50 din Europa Centrală a sărit la 1.057%

Deloitte: Companiile de tehnologie cu cea mai mare rată de creștere sunt mai dinamice ca niciodată, cu o rată medie de creștere anuală aproape dublă față de anul trecut.

Nouă din primele locuri din clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 din 2016, care prezintă companiile cu cea mai mare rată de creștere a veniturilor între 2012 și 2015, sunt pentru prima dată prezente în clasament.

În total, anul acesta sunt 43 de companii noi în Deloitte Central Europe Fast 50, lucru care evidențiază dinamica ratei de creștere a companiilor de tehnologie din regiune, se arată într-un comunicat al companiei.

Primele cinci companii din clasamentul de anul acesta sunt prezente pentru prima dată în Technology Fast 50. Primul loc revine companiei poloneze Codewise, un hub tehnologic de software pentru afaceri și de marketing, cu o rată de creștere spectaculoasă în ultimii trei ani, de 13.052%, care eclipsează creșterea impresionantă pe care a avut-o anul trecut (4.555%), când a câștigat premiul Rising Star. Codewise a câștigat, de asemenea, și premiul Big 5 de anul acesta, cu rezultate excepționale pentru o companie care, până acum 12 luni, era prea tânără ca să fie acceptată în clasamentul principal, Fast 50.

Cu toate acestea, recordul înregistrat în 2012 de compania românească Vola (17.323%) nu a fost încă depășit.

Compania poloneză de software CodiLime clasată pe locul al doilea, cu rata de creștere de 5.038%, ar fi dominat clasamentul Fast 50 în orice alt an. Al treilea loc revine companiei cehe de servicii IT Dataspring, cu o rată de creștere de 3.129% în ultimii trei ani. Compania slovacă de software JUMP ocupă locul patru (1.965%), în timp ce locul cinci este ocupat de o altă companie de software, NSoft (1.760%), din Bosnia și Herțegovina. Singura companie dintre primele zece din clasamentul de anul trecut care rămâne în clasament și anul acesta este High Tech Engineering Center din Serbia (1.109%), care coboară de pe locul șapte, ocupat anul trecut, pe locul nouă, anul acesta.

România

În România, compania de software și consultanță Tremend ocupă locul 37 în categoria Fast 50, cea mai înaltă poziție ocupată de o companie românească. Tremend este de peste 11 ani pe piață, iar produsele sale sunt folosite de peste 60 milioane de start-up-uri, IMM-uri sau companii Fortune 500 din 15 țări. Trencadis, o companie de tehnologie care simplifică procese pentru companii și instituții  ocupă locul 40, urmată de compania de dezvoltare web și marketing online WebVenture (46) și de firma de tehnologie cu proiecte în industria aerospațială sau de ospitalitate Accesa (49).

”În ultimii ani, activitatea start-up-urilor de tehnologie din România a fost efervescentă, lucru remarcat, în multe ocazii de către presa internațională. Dacă România va fi următorul hub tehnologic al Europei sau nu, acest lucru depinde foarte mult de modul în care reușim ne păstrăm talentele în țară și să investim în educație”, a spus Alina Mirea, partener Deloitte și coordonatorului programului în România. ”Mă bucur că programul Fast 50 continuă să stârnească interesul companiilor românești și că patru dintre ele se plasează printre cele mai dinamice din regiune, iar una dintre ele este în clasamentul Big 5, acest lucru fiind o mare realizare. Sunt sigură că ediția de anul acesta îi va motiva să își continue creșterea și le vom urmări cu interes parcursul”.

Categorii speciale

Categoria Rising Star recunoaște performanța acelor companii care sunt prea tinere pentru a concura la categoria Fast 50, dar care au avut o creștere impresionantă de la înființare și au șanse mari să intre anul următor în clasamentul principal. Câștigătorul de anul acesta al premiului Rising Star este compania lituaniană de dispozitive inteligente Deeper UAB, cu o creștere din ultimii trei ani de 3.631%. Pe locul doi se plasează Phenicoptere (2.370%), o companie poloneză care a inventat un demachiant reutilizabil pe bază de apă.

Categoria Big 5 este dedicată companiilor dinamice care au devenit prea mari pentru a concura la categoria principală. Este cu atât mai remarcabil că primul loc din categoria Big 5 este ocupat tot de compania Codewise, care este pe primul loc și în Fast 50. Rata sa de creștere uimitoare, de 13.052% în ultimii trei ani, depășește cu mult rata de creștere, de asemenea foarte bună, a companiei de pe locul doi, Aliter Technologies din Slovacia (484%). Locul al treilea este ocupat de Pigu, UAB (171%), un retailer online din Lituania, care a fost pe locul doi în Big 5, în 2015. Compania românească de software Insoft se plasează pe locul al cincilea.

Anul acesta a fost introdus un nou premiu – The Most Disruptive Innovation, iar câștigătorul este compania poloneză HiProMine, care folosește tehnologii pe bază de insecte în domenii ca reciclarea deșeurilor și producția de alimente și fertilizatori. Acest premiu este oferit unei singure companii, care e posibil să nu intre întru-unul din clasamentele Fast 50, dar care a dezvoltat idei inovatoare sau tehnologii noi.

Țările prezente în clasament

Companii din 11 țări sunt prezente în clasamentul de anul acesta: Polonia (17), Cehia (7), Croația (6), Slovacia (5), România (4), Ungaria (4), România (4), Lituania (3), și Bosnia și Herțegovina, Bulgaria și Slovenia, cu câte una fiecare.

Sectoare

În 2016 programul Fast 50 a beneficiat de o nouă clasificare a segmentelor de industrie: soluții IT și digitale (care domină clasamentul cu 41 de companii), media și telecomunicații (6), biotehnologie, nanotehnologie și tehnică medicală (nicio companie în Fast 50, doar una prezentă în Rising Star), energii curate (3).