Deloitte: Reducerea CAS, potrivită, dar nu există certitudinea că este sustenabilă

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale înseamnă o relaxare a poverii fiscale şi este o măsură potrivită, însă întrebarea este dacă este sustenabilă şi nu va duce la compensarea ei prin majorarea altor impozite sau chiar revenirea cotelor la nivelul anterior, a declarat, marţi, Dan Bădin, Partener coordonator servicii fiscale şi juridice Deloitte România, în cadrul conferinţei Tax&Legal 2014.

„Nu pot să dau un răspuns la întrebarea dacă măsura este sustenabilă şi cred că nici în mediile politice nu există un răspuns. Din declaraţiile oficiale, înţelegem că nu sunt programate creşteri de taxe”, a spus Dan Bădin, precizând că mediul de afaceri aşteaptă simplitate, echitate şi predictibilitate în politica fiscală. Din acest motiv, rescrierea Codului fiscal şi intrarea acestuia în vigoare, în 2015, ar fi utilă companiilor.

Discuţiile cu mediul de afaceri sunt ca şi finalizate în privinţa Codului fiscal, însă calendarul de aprobare şi trecere a sa prin parlament pentru a putea fi aplicat de la 1 ianuarie arată că nu mai există timpul necesar pentru parcurgerea tuturor paşilor.

În acest context, există riscul ca o parte dintre modificări să fie aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar selecţia articolelor şi a modificărilor care vor deveni aplicabile de anul viitor rămâne la latitudinea guvernului, existând riscul să nu fie în favoarea mediului de afaceri.