România se află printre ţările din Uniunea Europeană unde au fost implementate cele mai puţine acţiuni pentru stimularea cererii de locuinţe, fiind înclusă alături de Letonia, Slovacia şi Irlanda în grupul statelor cu 0-1 măsuri în vigoare în aceste sector, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă şi audit Deloitte. „Jucătorii de pe piaţa rezidenţială din România au anticipat de mult impactul substanţial al crizei asupra acestui segment; marile companii de
România se află printre ţările din Uniunea Europeană unde au fost implementate cele mai puţine acţiuni pentru stimularea cererii de locuinţe, fiind înclusă alături de Letonia, Slovacia şi Irlanda în grupul statelor cu 0-1 măsuri în vigoare în aceste sector, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă şi audit Deloitte.
„Jucătorii de pe piaţa rezidenţială din România au anticipat de mult impactul substanţial al crizei asupra acestui segment; marile companii de brokeraj au decis să îşi închidă departamentele specializate în piaţa rezidenţială, concentrându-şi astfel atenţia asupra segmentelor cu un potenţial mai mare“, a declarat Catherine Martin, director financial advisory, Imobiliare & Construcţii, Deloitte România.
Studiul a analizat strategiile naţionale de încurajare a pieţei rezidenţiale prin intermediul unor măsuri fiscale sau fonduri de garantare ipotecară.
„Preţurile de pe piaţa rezidenţială scad de aproape un an şi jumătate şi majoritatea specialiştilor nu se aşteaptă la o redresare cel puţin până la mijlocul anului. Există semnale din piaţă că băncile şi-ar putea relaxa relativ strategiile de creditare. Stimulentele guvernamentale ar fi binevenite în acest context, pentru a sprijini relansarea graduală a economiei. Chiar dacă apreciază iniţiativa Prima Casă, industria este de acord că mai mult sprijin din partea Guvernului este necesar”, a adăugat Martin.
Vesticii au implementat cele mai eficiente măsuri
Autorii raportului arată că, de regulă, dezvoltarea rezidenţială se confruntă cu o situaţie foarte dificilă în perioade de recesiune economică.
Potrivit raportului, majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană au implementat mai multe măsuri pentru a stimula cererea de pe piaţa rezidenţială. În grupul ţărilor cu 4 – 5 măsuri în vigoare se află marile puteri economice din Uniune, cu populaţie numeroasă, respectiv Franţa, Germania, Marea Britanie şi Spania.
Ca o concluzie, specialiştii Deloitte apreciază că dezvoltarea rezidenţială din ţările Uniunii Europene este încurajată la nivel legislativ prin deductibilitatea dobânzilor, scutirea de la plata câştigului de capital, reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului, pierderea fiscală aferentă apartamentelor închiriate şi fonduri de garantare.
Scutirea de la plata câştigului, cea mai populară măsură
Cea mai populară măsură, în vigoare în 89% din ţările UE, este scutirea de la plata câştigului de capital. Cel mai adesea, această taxă se aplică pe anumite perioade de timp şi pentru locuinţele folosite pentru uz personal.
În 11 state funcţionează un fond de garantare ipotecară care susţine persoanele fizice care întâmpină probleme la plata creditelor ipotecare.
Mai multe state, printre care Polonia, Ungaria, Slovenia şi Marea Britanie, au lansat astfel de fonduri în 2009, ca parte dintr-un pachet de măsuri anti-criză. Pe lângă măsurile menţionate mai sus, anumite ţări au adoptat şi alte instrumente menite să susţină piaţa rezidenţială.
Astfel, în câteva oraşe din Olanda sunt asigurate subvenţii non-fiscale pentru cei care cumpără o casă pentru prima dată sau acordă alte stimulente pentru regiuni aflate în dificultate. În Polonia, guvernul sprijină familiile tinere care îşi cumpără prima casă, asigurând plata a 50% din rată în primii opt ani de rambursare a creditului.
„Multe guverne şi-au revizuit atitudinea faţă de piaţa rezidenţială în contextul economic actual. Pentru a consolida încrederea potenţialilor cumpărători, o serie de state au lansat fonduri de garantare, în timp ce altele au adoptat măsuri care afectează direct preţul proprietăţilor, cum ar fi reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului. O eventuală concluzie că statele cu cele mai multe măsuri de stimulare şi-au protejat piaţa rezidenţială de declin ar fi greşită. Se poate spune însă că aceste ţări se află într-o poziţie mai bună de a ajuta la stabilizarea acestui segment, întrucât impactul măsurilor respective asupra cererii este mare”, concluzionează raportul.
SURSA: Mediafax