Delta Distribution îşi propune să iasă din insolvenţă în 2011 sau 2012, planul de reorganizare urmând să fie discutat de creditori în toamnă, a declarat Dragoş Bonea, acţionarul majoritar şi preşedintele distribuitorului de plăci ceramice.

„Avem suportul creditorilor şi intenţionăm să propunem o perioadă mai scurtă decât cea prevăzută de lege, de unul sau doi ani (de la aprobarea strategiei de reorganizare, n.r.). Vom depune planul de reorganizare în august, urmând ca acesta să fie discutat în septembrie sau octombrie”, a spus Bonea.

Delta a intrat în insolvenţă la finele anului 2008, la cererea a două companii controlate de grupul austriac Lasselsberger.

Bonea a afirmat că deşi legea prevede o perioadă de până la patru ani pentru derularea planului de reorganizare, compania îşi propune înjumătăţirea acestui termen, în condiţiile în care băncile, principalii creditori, au fost de acord cu reeşalonarea creditelor.

Plata datoriilor

Delta a plătit trei milioane de euro către bănci, de la intrarea în insolvenţă, şi le mai datorează aproximativ zece milioane de euro, a precizat reprezentantul distribuitorului de plăci ceramice.

Pe de altă parte, potrivit lui Bonea, grupul Lasselsberger susţine că are de recuperat suma de cinci milioane de euro, nerecunoscută însă de Delta. Solicitarea Lasselsberger face obiectul unei expertize, iar planul de reorganizare poate fi avansat cu condiţia corectării în funcţie de rezultatele respectivei verificări, a adăugat Bonea.

„Cred că până se va ajunge la votarea planului, expertiza va fi finalizată”, a spus Bonea.

Afaceri restructurate

Compania şi-a modificat strategia în ultimii doi ani, prin redimensionarea spaţiilor de vânzare, axarea pe produse din categoria de lux şi diversificarea portofoliului.

Astfel, compania şi-a redus numărul magazinelor de la 30 la 15, păstrând însă suprafaţa totală de vânzare la un nivel similar. Delta are patru magazine în Bucureşti, iar restul unităţilor sunt la Piteşti, Ploieşti, Constanţa, Iaşi, Bacău, Piatra-Neamţ şi Suceava.

Compania mai deţine terenuri la Cluj şi Constanţa, dar iniţierea construcţiei unor magazine în respectivele locaţii depinde de revenirea pieţei, potrivit sursei citate.

Stocuri neepuizate

Totodată, Delta a decis să renunţe la produsele din categoria economică, după finalizarea stocurilor existente.

„În ultimul an şi jumătate am reuşit să reducem stocul total de la două milioane de metri pătraţi la 700.000 de metri pătraţi. Cantitatea rămasă e din ce în ce mai greu de vândut, dar dorim să finalizăm stocul până la finele anului, deşi presiunea nu mai este aceeaşi”, a spus Bonea.

Pe de altă parte, compania a început să comercializeze şi alte categorii de produse, precum obiecte sanitare, mobilier de baie şi bucătărie, parchet sau pardoseli, şi vizează în continuare diversificarea portofoliului. În plus, compania asigură şi servicii de consultanţă sau montaj.

Afaceri similare cu 2009

Grupul din care fac parte Delta Distribution, Delta Wood şi Wellnex – Hidrotech estimează afaceri totale de 35 de milioane de euro în acest an, nivel similar cu cel din 2009, potrivit lui Bonea. Delta Distribution generează peste 50% din cifra de afaceri a grupului.

El deţine 51,6% din capitalul Delta Distribution, prin care controlează 99,9% din capitalul Delta Wood, şi este minoritar, cu 4%, la Wellnex – Hidrotech, unde participaţia majoritară, de 95%, este în proprietatea altei persoane fizice, Mihaela Aaniţei.

Delta a avut pierderi în 2009, generate din reevaluarea stocurilor, şi va consemna un rezultat negativ şi în acest an, dar în 2011 ar putea reveni pe plus, în condiţiile renegocierii condiţiilor la credite şi a dobânzilor, conform sursei citate.

Piaţa în scădere cu 15%

Bonea estimează că piaţa plăcilor ceramice a totalizat 300 de milioane de euro în 2008, s-a redus cu peste 40% anul trecut şi ar putea scădea cu 15% în acest an, cota Delta fiind de 12%.

El apreciază că majorarea TVA şi scăderea generală a veniturilor vor determina în continuare un regres al achiziţiilor de plăci ceramice.

Omul de afaceri a primit mai multe oferte de cumpărare a participaţiei deţinute la Delta Distribution şi a afirmat că nu exclude cedarea pachetului de control în următorii ani. În acţionariatul distribuitorului de plăci ceramice se regăseşte şi fondul de investiţii Weston Holdings, care deţine 45,2% din capital.

SURSA: Mediafax