O nouă lege pentru Rezervaţia Delta Dunării. ‘Subvenţia plătită CJ Tulcea este infimă’

Autorităţile locale tulcene vor să modifice Legea nr. 82/1993 privind înfiinţarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), iar un prim proiect al viitorului act normativ ar putea fi făcut public până la sfârşitul acestei luni.

Decizia autorităţilor tulcene, anunţată vineri în timpul unei conferinţe de presă a organizaţiei judeţene a PSD, se doreşte a fi o replică la propunerea de act normativ iniţiată de senatorul PMP, Ion Ganea, care prevede transferul celor peste 70.000 de hectare de amenajări agricole şi piscicole din Deltă administrate de Consiliul Judeţean la autorităţile locale. 

„I-am spus domnului senator Ganea că face o gravă eroare. Cele circa 70.000 de hectare constituie o componentă de consolidare a bugetului Consiliului Judeţean (CJ) destul de importantă. Dacă discutăm despre managementul acestei suprafeţe şi de strategia Băncii Mondiale pentru Delta Dunării, această componentă este de asemenea importantă”, a declarat vineri, în timpul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, care este şi preşedintele organizaţiei judeţene a PSD. 

El a amintit că autoritatea judeţeană se află în litigiu cu trei societăţi care au concesionat suprafeţe importante din Delta Dunării şi au refuzat anul trecut să predea terenurile la sfârşitul contractelor încheiate acum aproape 20 de ani şi a menţionat că subvenţiile încasate până acum de aceste firme ajung la 24 de milioane de euro, în timp ce subvenţia plătită CJ a fost de 70 de lei pe hectar pe an. 

„Suma este infimă, total nerealistă şi nu în concordanţă cu preţurile practicate în agricultură în momentul de faţă”, a apreciat Teodorescu subvenţiile plătite CJ de către firmele concesionare respective. 

La rândul lui, deputatul PSD, Lucian Simion, a criticat propunerea legislativă a senatorului PMP, Ion Ganea, şi a menţionat că reprezentanţi ai CJ, ai Administraţiei RBDD şi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării lucrează pentru modificarea legii nr. 82/1993. 

„Este foarte important să intervenim pe anexa 1 care vizează repartizarea terenurilor în Deltă, să avem o suprafaţă pentru unităţile administrativ-teritoriale şi o suprafaţă pentru CJ. Din campanie am spus că după măsurătorile cadastrale, după soluţionarea litigiilor, o parte din terenuri va trece la comunităţile locale. CJ a reuşit să cadastreze toate terenurile, iar asta este foarte important”, a afirmat deputatul Simion. 

Alte modificări ale legii nr. 82 vor viza, potrivit parlamentarului PSD, reglementarea acţiunilor de control, gestionarea traseelor turistice şi a activităţii de turism, precum şi introducerea în lege a statutului plajelor din Delta Dunării. 

Proiectul de modificare a legii privind înfiinţarea RBDD va fi finalizat până la sfârşitul acestei luni, potrivit deputatului Simion, fost guvernator al RBDD. 

AGERPRES