Specialiștii în boli infecțioase spun că nu există încă dovezi care să arate că noua variantă recombinantă este mai transmisibilă sau mai virulentă, dar se fac studii pentru a înțelege mai bine trăsăturile virale ale Deltacron, scrie Healthline.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că oamenii de știință au identificat o nouă variantă, numită Deltacron, care conține material genetic din tulpinile Omicron și Delta ale COVID-19. Această ultimă variantă a fost detectată în Europa și Statele Unite, dar, potrivit oficialilor OMS, este destul de rară.
Deocamdată, se fac studii
Potrivit specialiștilor în boli infecțioase, se știe că tulpinile de coronavirus se recombină unele cu altele, mai ales când există mai multe variante care circulă foarte mult.
Până acum, nu există dovezi care să sugereze că există modificări în severitatea sau nivelul de infecțiozitate cu această variantă recombinată. Există numeroase studii în curs de desfășurare pentru a determina dacă există modificări în epidemiologia Deltacron, precizează oficialii OMS.
”Apariția variantei nu este surprinzătoare, și nici faptul că ar putea ajunge în Israel din Europa, din cauza turiștilor care vin acum la Tel Aviv”, a declarat pentru The Times of Israel profesorul de imunologie Cyrille Cohen, de la Universitatea Bar Ilan din Israel.
Ce este Deltacron
Oamenii de știință care au identificat Deltacron spun că varianta conține versiunea Omicron a proteinei spike, care este partea noului coronavirus care se atașează de celulele umane, împreună cu versiunea Delta, care este un fel de coloană vertebrală a virusului.
Unii experți în sănătate au speculat că această combinație dintre Delta și materialul genetic al Omicron ar putea produce o variantă care să cuprindă infecțiozitatea crescută a Omicron și virulența Delta.
Coronavirusurile sunt cunoscute pentru capacitatea lor de recombinare și, de cele mai multe ori, schimbările au un impact minim asupra comportamentului virusului.
„Era de așteptat acest lucru și nu există nicio dovadă că aceste evenimente de recombinare schimbă în mod semnificativ comportamentul virusului”, declară dr. Amesh Adalja, cercetător senior la Centrul pentru Securitatea Sănătății al Universității Johns Hopkins din Maryland, expert în boli infecțioase.
Cât de îngrijorați ar trebui să fim
Experții în boli infecțioase spun că este prea devreme pentru ne face griji privind varianta Deltacron.
Varianta rămâne rară și nu s-a răspândit într-un ritm îngrijorător până acum. De asemenea, nu există date care să sugereze că se poate răspândi mai ușor decât variantele de dinaintea sa sau că poate provoca forme mai severe ale bolii.
Totuși, comportamentul oricărei noi variante este imprevizibil, spune Okeke-Igbokwe, și doar timpul va spune dacă Deltacron va declanșa un nou val. „Nu este clar în acest moment dacă Deltacron este mai transmisibilă sau dacă poate provoca boli severe în comparație cu alte variante”, a spus ea.
Vaccinurile COVID-19 s-au dovedit a fi eficiente împotriva celor mai importante probleme – spitalizare, boli severe și deces – chiar și în fața noilor variante.