Avem obiceiul să credem, noi, românii, că doar clasa noastră politică este degenerată și iresponsabilă. Aceasta deoarece ne uităm mult prea puțin în ograda altora. Am putea observa că probleme de acest gen au și americanii, țara considerată cea mai liberă și mai democratică din lume.
Statele Unite ale Americii se pregătesc de alegeri, iar în perioada aceasta au avut loc congresele preelectorale ale celor două mari partide. Primul a fost cel al republicanilor, unde candidatul Mitt Romney a încercat să convingă lumea că este o alternativă reală la Barack Obama. Din păcate, discursurile republicanilor au fost pline de inexactități în ceea ce privește evenimentele petrecute în ultimii ani, motiv pentru întreaga presă americană, inclusiv cea conservatoare (adică republicană), să îi acuze de minciuni. Răspunsul oficialilor a fost că prea se concentrează asupra veridicității faptelor.
Problema alegătorilor este că republicanii nu vin cu soluții reale, pe care să le anunțe inclusiv cu un calendar de aplicare pentru următorii ani. Nu, se folosesc doar de sloganuri și de promisiuni (sună cunoscut?!). Între timp, dezbaterile în Congres și în Senat pe marginea dreptului femeilor de a avorta sunt mult mai ample decât cele legate de reducerea cheltuielilor publice sau a șomajului.
Din păcate, nici de cealaltă parte nu prea se găsesc soluții. „Bin Laden is dead and General Motors is alive“ (Bin Laden este mort, iar General Motors trăiește) este sloganul care reunește cam cele mai importante succese ale administrației Obama. Insuficiente pentru a convinge electorii că un nou mandat de patru ani este potrivit. De altfel, șansa lui Barack Obama este lipsa de charismă a lui Mitt Romney și chiar a echipei cu care defilează.
Eșecul bail out și sărăcia
Economia SUA stă, în prezent, ceva mai bine decât cea a Europei, în special a zonei euro. Dar nu mult mai bine, chiar dacă vorbim de recesiune versus creștere mică.
Numărul cetățenilor americani care au un nivel de viață sub pragul sărăciei a ajuns la aproximativ 50 de milioane (dintr-un total de 325 milioane). Foarte mult, mai ales în condițiile unei guvernări socialiste, în care protecția socială este foarte importantă. Deși rata șomajului a coborât de la un maxim de 9,7%, în 2010, până la 8,3% în prezent, numărul persoanelor cu probleme financiare majore dovedește eșecul programelor de susținere a economiei prin injectarea de bani în bănci. General Motors, companie care și-a revenit spectaculos după „bail out“ este doar una dintre excepțiile care confirmă regula. Și, important de precizat, ambele partide au votat pentru programele de bail out.
Scumpiri și datorie publică
Americanii sunt împovărați și de prețul unui galon (3,8 litri) de benzină, care a urcat de la 1,74 dolari în 2009 până la 3,78 dolari în prezent. Ce uită să precizeze politicienii este că în 2008, pe vremea administrației lui George W. Bush, prețul era de 3,16 dolari, nu mult mai mic decât în prezent. De asemenea, nu se ia în calcul inflația, care a avut o medie de peste 2% în ultimii trei ani și jumătate, și nici prețul internațional al petrolului, principala cauză a scumpirii combustibililor de peste tot în lume.
O altă problemă majoră a administrației, indiferent care va fi aceasta, este cea a datoriei publice, care a urcat cu aproape 5.000 de miliarde de dolari în ultimii patru ani, depășind 16.000 de miliarde de dolari. Este evident că vor trebui tăiate multe cheltuieli în următorii ani, iar planul pentru aceste reduceri ar trebui să existe deja. Se pare însă că problema datoriei nu va fi abordată decât atunci când va fi pusă pe tapet de către presă, eventual în dezbaterile electorale.
Demagogia domină și alegerile din SUA
10 septembrie 2012, 22:55
Ultima modificare în 11 septembrie 2012, 01:55
Electorii din SUA se apropie de alegeri, dar au de ales între două „platforme“ economice pline de promisiuni și sloganuri. Între timp, sărăcia se extinde, iar șomerii nu găsesc locuri de muncă.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Economia Cehiei rămâne în recesiune
- BOMBĂ: Ungaria respinge condiţiile impuse de FMI
- Putin: „Afacerea Assange este un dosar politic”
- Casino-ul din Constanța revine la Mazăre
- E OFICIAL: Liviu Dragnea, pus sub învinuire
- ANUL MARILOR FALIMENTE
- ROMÂNIA: „Războiul civil” stă să înceapă
- Ministerul Finanţelor Publice vrea să vândă azi certificate de trezorerie în valoare de 600 milioane lei
- Congresul PC Chinez ce se apropie dezvăluie lupte dure între fracţiuni în sânul partidului ce se modernizează
- Omenirea, în pragul unor noi „revolte ale foamei”