Adriean Videanu, ministrul demis şi propus al Economiei, consideră că proiectul Roşia Montana este o mare oportunitate pentru România şi că deblocarea acestuia face parte din programul de guvernare. Videanu a declarat că doreşte pornirea cât mai rapidă a proiectului.

Proiectul Roşia Montana aparţine companiei canadiene Gabriel Resources în proporţie de 80%. Potrivit unor raportări ale societăţii, din zăcăminte ar putea fi extrase 416 tone de aur (14,6 milioane de uncii) şi (64,9 milioane de uncii) de argint.

La cotaţiile actuale ale metalelor preţioase pe bursele internaţionale- 1.100 dolari/uncia de euro şi 17,3 dolari cea de argint, aceste cantităţi de metale preţioase valorează peste 17 miliarde de dolari. De la debutul crizei financiare, interesul pentru metalele preţioase a crescut, investiorii văzând în aur o metodă de a se apăra de presiunile inflaţioniste. Cotaţia aurului a crescut cu circa 25%.

Demararea lucrărilor la proiectul Roşia Montana este amânată de mai mulţi ani, mai multe ONG-uri opunându-se distrugerii unor clădiri vechi, de patrimoniu şi riscurilor legate de poluare.

Zăcămintele aurifere au concentraţii de metal preţios reduse – 1,3 grame pe tonă – şi de aceea, compania canadiană doreşte să utilizeze o tehnologie care implică extragerea aurului cu ajutorul cianurii.