75-7831-35_semnintrebare.jpgCare sunt prevederile legislative referitoare la TVA în cazul leasingurilor financiare şi operaţionale, pentru bunurile imobile şi mobile?
Irina Popescu – Brasov

Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată, transmiterea folosinţei bunurilor în cadrul unui contract de leasing constituie o prestare de servicii, fără a se face diferenţiere între leasingul financiar şi cel operaţional.

Conform prevederilor Codului fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, aspectele sub care se diferenţiează aplicarea regulilor în materie de taxă pe valoarea adăugată în privinţa unui contract de leasing sunt cele legate de natura bunului care face obiectul contractului, respectiv bunuri mobile şi bunuri imobile, iar în cadrul bunurilor mobile – mijloace de transport sau alte bunuri mobile.

Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, operaţiunea de leasing asupra bunurilor imobile este inclusă în categoria serviciilor efectuate asupra bunurilor imobile pentru care, în conformitate cu prevederile de la art.133, alin. 2, lit. a) din Codul fiscal, locul prestării este locul unde sunt situate bunurile imobile.

Prin urmare, în cazul leasingului cu bunuri imobile, locul prestării este locul unde sunt situate aceste bunuri imobile.  

În cazul leasingului cu bunuri mobile, altele decât mijloacele de transport, potrivit prevederilor de la art.133, alin. 2, lit. g) din Codul fiscal, locul prestării îl reprezintă locul unde este stabilit clientul, atunci când acesta:

a) este stabilit sau are un sediu fix în afara Comunităţii, sau
b) este o persoană impozabilă stabilită sau are un sediu fix în Comunitate, dar într-un alt stat decât cel în care este stabilit prestatorul.

În situaţia în care unul dintre criteriile menţionate anterior nu este îndeplinit, locul prestării va fi stabilit conform regulii de bază potrivit căreia locul prestării este locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.

Referitor la leasingul având drept obiect mijloacele de transport, Codul fiscal prevede că închirierea sau leasingul de mijloace de transport se consideră a avea locul prestării:

 a) în România, când aceste servicii sunt prestate de o persoană impozabilă, stabilită sau care are un sediu fix în afara Comunităţii, de la care serviciile sunt prestate, dacă serviciile sunt efectiv utilizate în România de beneficiar;
 b) în afara Comunităţii, când aceste servicii sunt prestate de o persoană impozabilă, stabilită sau având sediul fix în România, de la care serviciile sunt prestate, dacă serviciile sunt efectiv utilizate în afara Comunităţii de beneficiar.

Serviciile de leasing sau închiriere de mijloace de transport efectuate de un prestator stabilit în Comunitate către un beneficiar stabilit în Comunitate au locul prestării acolo unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.

Aşadar, în cazul leasingului cu mijloace de transport, locul operaţiunii este considerat a fi „la prestator“ în situaţia în care prestatorul şi beneficiarul sunt stabiliţi în Comunitate, respectiv „la beneficiar“ (acolo unde serviciile sunt efectiv utilizate), în situaţia în care, fie prestatorul e stabilit în Comunitate şi beneficiarul în afară, fie beneficiarul e stabilit în Comunitate şi prestatorul în afară.

În oricare dintre cazuri, operaţiunea va fi impozabilă din punct de vedere a taxei pe valoarea adăugată în România, dacă locul prestării, stabilit conform criteriilor prezentate mai sus, este considerat a fi în Romania. n

75-7831-35_semnintrebare.jpgCum se obţine certificatul de înregistrare de TVA pentru o firmă nou înfiinţată?
Mirela Ghiorghiu – Constanta

Potrivit prevederilor Ordinului nr. 3/2007 privind Procedura de solicitare a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA pentru comercianţii care se înregistrează în scopuri de TVA de la înfiinţare, contribuabilii care se înfiinţează începând cu data de 1 ianuarie 2007 şi solicită înregistrarea în scopuri de TVA de la înfiinţare au obligaţia ca după înregistrarea în registrul comerţului să solicite eliberarea certificatului de înregistrare în scopuri de TVA.

Pentru solicitarea certificatului de înregistrare în scopuri de TVA, va trebui să depuneţi la organul fiscal în a cărui rază teritorială aveţi sediul, direct sau prin împuternicit, următoarele documente:

• formularul „Cerere de eliberare a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA pentru comercianţii care se înregistrează în scopuri de TVA de la înfiinţare“, cod MFP 14.13.04.02/c, care se distribuie gratuit de organul fiscal (modelul acesteia se poate vedea în anexa 1 la Ordinul nr. 3/2007 sau pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor);
• o copie de pe certificatul de înregistrare care conţine codul unic de înregistrare, eliberat de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal.

Trebuie, de asemenea, să ştiţi că, în vederea eliberării certificatului de înregistrare în scopuri de TVA, organul fiscal vă poate solicita informaţii suplimentare cu privire la operaţiunile taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, pe care intenţionaţi să le realizaţi, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor de înregistrare în scopuri de TVA.

Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA se eliberează în 24 de ore de la data înregistrării la organul fiscal competent a cererii de eliberare a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA. Data înregistrării în scopuri de TVA nu are legătură cu data depunerii cererii. Data înregistrării este aceeaşi cu data eliberării certificatului de înregistrare de către oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal.