Cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis?
Există o discuție intensă în PNL și în coaliție cu privire la posibilitatea ca Iohannis să ocupe funcția de președinte al Consiliului European începând cu 1 iulie 2024. Acest lucru s-ar putea întâmpla după ce Charles Michel, actualul președinte, va demisiona pentru a candida la Parlamentul European.
Chiar dacă numele lui Iohannis a fost asociat anterior cu o funcție europeană importantă, acum există o șansă reală pentru președintele României. Liderii europeni își doresc să împiedice accesul lui Viktor Orban la această poziție.
Obiceiurile europene prevăd ca Ungaria să preia conducerea Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 iulie. Dacă nu se obține numărul de voturi necesar pentru un nou candidat, țara deținătoare a președinției UE va asuma șefia Consiliului.
O tradiție suplimentară implică alegerea celui mai longeviv lider politic. Viktor Orban și Klaus Iohannis sunt cei mai în vârstă membri ai Consiliului, iar evitarea lui Viktor Orban ar deschide posibilități reale pentru președintele României.
Perspectivele acestui scenariu se extind și la nivel național. După ce Klaus Iohannis ar pleca la Bruxelles, postul de președinte al României ar rămâne vacant.
Nicolae Ciucă are șanse să ajungă președintele României
Conform Constituției, postul ar fi preluat de cel de-al doilea în ordinea ierarhică. În acest caz, de Nicolae Ciucă, cel care ocupă pozițiile de:
- președinte al Senatului
- lider al Partidului Național Liberal
În ipoteza în care Nicolae Ciucă ar deveni președinte interimar al României, perspectiva sa de a câștiga alegerile prezidențiale din 2024 ar crește semnificativ. El va beneficia de prestigiul asociat funcției și având șansa de a intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, probabil alături de candidatul PSD.
Într-o astfel de situație, există deja exemple anterioare. Precum cazurile lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis, care demonstrează o tendință a mobilizării electoratului de dreapta împotriva PSD.
Strategiile PNL și PSD sunt contradictorii
E important de notat că atât liderul PNL, cât și cel al PSD au încredere că pot câștiga alegerile prezidențiale. Strategiile lor sunt în contradicție.
Obiectivul lui Marcel Ciolacu este să ajungă în ultimul tur al prezidențialelor alături de George Simion, cu speranța de a recrea scenariul din 2000 (finala dintre Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor). Atunci, alegătorii au optat pentru „răul cel mai mic”.
Perspectiva unui „George Simion președinte” ar putea fi suficientă pentru a-l propulsa pe Marcel Ciolacu în funcția de președinte. În același timp, abordarea lui Nicolae Ciucă este:
- să ajungă în turul al doilea
- să se bazeze pe mobilizarea electoratului de dreapta
Avantaje pentru PNL
Perspectiva plecării lui Klaus Iohannis la Bruxelles aduce un avantaj semnificativ pentru PNL, deoarece nu depinde de PSD.
Este puțin probabil ca Guvernul României să se opună la numirea unui lider român în funcția de președinte al Consiliului European.
Asta mai ales dacă luăm în considerare contextul în care PSD și PNL au intenții de guvernare comună și după anul 2024.