Guvernul din Serbia se confruntă cu momente tensionate. Ministrul Branko Ruzic a demisionat duminică, 7 mai, la câteva zile după atacul de la şcoala din Belgrad, soldat cu nouă morţi.
Anunțul a venit în contextul în care Serbia este în stare de şoc după două atacuri sângeroase. Este vorba despre masacrul de miercuri de la şcoala din Belgrad şi atacul de joi, dintr-o zonă rurală din apropierea oraşului Mladenovac, soldat cu opt morţi.
Publicația Reuters notează că utorii ambelor atacuri, un băiat de 13 ani şi un tânăr de 20 de ani, sunt în custodia poliţiei.
Partidele de opoziţie acuză guvernul că nu a reuşit să evite cele două tragedii
De asemenea, partidele de opoziţie, care acuză guvernul că nu a reuşit să evite cele două tragedii, a făcut un apel către susţinătorii lor să participe luni seară la un marş antiguvernamental la Belgrad.
Totodată, partidele au cerut și demisia lui Ruzic. În acest context, ministrul sârb al Educaţiei, Branko Ruzic, a demisionat în ziua de duminică.
Ministrul sârb al Educaţiei a demisionat
„Ca om responsabil şi bine crescut, ca profesionist în îndeplinirea tuturor îndatoririlor publice de până acum, şi ca părinte şi cetăţean al Serbiei, am luat decizia raţională de a demisiona”, a notat Ruzic în scrisoarea sa de demisie către premierul Ana Brnabic.
După atacuri, guvernul a introdus un set de măsuri de prevenire a violenţei în şcoli şi reducere a numărului de arme deţinute de civili.
Amintim că un băiat de 13 ani a deschis focul, miercuri, într-o şcoală din Belgrad şi a ucis opt elevi, majoritatea fete, şi un agent de securitate.
Executivul va lua măsuri pentru a nu avea loc tragedii în școlile din România, precum în Serbia
Amintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri, 5 mai, că Executivul va lua măsuri pentru a nu avea loc în școlile din Românie tragedii precum cea din Serbia, unde mai mulți elevi și-au pierdut viața într-un atac armat planificat de un adolescent.
„Este tragic ce s- a întâmplat, îmi exprim încă o dată regretul și transmit condoleanțe omologului din Serbia. Este o chestiune atât de gravă încât o măsură anunțată, acum, în fața microfoanelor nu rezolvă problema.
Există o adevărată dezbatere pe acest subiect. Au fost dezbateri legate de ceea ce s-a întâmplat, sigur, Doamne ferește, nu la nivelul… (n. red. din Serbia), nici nu ne dorim să avem astfel de incidente în școli, dar sunt anumite fapte petrecute și in scolile din România. Și la nivelul ministerelor Educației și Afacerilor Interne, inclusiv al Dezvoltării sunt grupuri de lucru care analizează și identifică măsurile care trebuie luate în sistemul de educație din țara noastră.
Este clar că nu doar o măsură sau un set de măsuri rezolvă astfel de probleme. Este vorba de o legătură între ceea ce înseamnă educația în familie, în școală, în societate, măsurile care trebuie luate instituțional și sunt aceste aspecte de prevenire, din primele date de la aceste grupuri de lucru, care sunt cele mai importante și stau pe masa celor trei instituții”, a declarat Nicolae Ciucă în timpul unei conferințe de presă.