Rândurile parlamentarilor PSD se subțiază pe zi ce trece, chiar înaintea moțiunii de cenzură pe care social-democrații au anunțat-o, pentru demiterea Guvernului Orban.

Astfel, Ana Birchall, fost vicepremier şi fost ministru al Justiției, a anunțat luni că și-a înaintat demisia din grupul parlamentar al PSD.

O simplă formalitate

”Aș vrea să vă spun că astăzi am îndeplinit o formalitate: am înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților demisia mea din grupul parlamentar PSD. Voi continua să reprezint interesele celor care m-au votat, cu același profesionalism și responsabilitate, respectând jurământul depus, în calitate de deputat neafiliat. Cel puțin pentru moment…”, a scris Ana Birchall, luni, pe Facebook.

Ana Birchall a fost exclusă din partid încă din noiembrie 2019, de către fostul lider al PSD Viorica Dăncilă, după ce a votat pentru învestirea Guvernului Orban.

Neînțelegeri mai vechi

Neînțelegerile dintre Birchall și colegii săi din PSD au atins apogeul când, din poziția de ministru al Justiției, aceasta a făcut declarații contrare cu linia pe care social-democrații au vrut să o impună cu privire la cele mai importante probleme din domeniu.

Ana Birchall s-a declarat în mai multe rânduri în favoarea desființării Secției speciale din CSM, deși PSD s-a opus și se opune cu vehemență acestei măsuri.

”Consider că vremea șmecheriilor, introduse, pe furiș, de Iordache și susținătorii săi, în comisia specială trebuie să apună! Tocmai de aceea, cred că, alături de acest memorandum (care nu are valoarea juridică a unui proiect de lege, de exemplu) se impune inițierea și adoptarea unui proiect de lege de desființare a SIIJ, proiect de lege care să fie adoptat și transmis în Parlament, în procedură de urgență.

Recredibilizarea justiției

Astfel, se va mai face un pas important pentru recredibilizarea justiției și pentru ca românii să-și recapete încrederea în actul de justiție”, a susținut fostul ministru la vremea respectivă.

”Pentru cei care tot susțîn înființarea și funcționarea, în această formă a SIIJ, îi rog să se mai uite încă odată, dar cu bună credință, la modificările toxice introduse șmecherește de Iordache în comisia specială, modificări legate de competență secției, de exemplu. Pentru că realitatea arată că nici până în acest moment nu s-a putut explică credibil marile semne de întrebare privind suprapunerile de competență cu DIICOT și alte parchete prin extinderea competenței la toată cauza indiferent de calitatea persoanelor!

Cu alte cuvinte, de ce această secție trebuie să analizeze tot dosarul în condițiile în care este imposibil că această secție să aibă expertiză DIICOT de exemplu. Sau… poate asta s-a urmărit, dacă analizăm mai cu atenție lista solicitărilor SIIJ de preluare a unor dosare imediat ce SIIJ a început să funcționeze!?”, a completat Birchall.