Într-o postare pe pagina personală de Faceboook, Adrian Oros anunță că demisionează din funcția de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precizând că motivul principal îl reprezintă faptul că pentru Florin Cîțu, agricultura, dar și industria alimentară nu au fost priorități niciodată.
Totodată, el a explicat mai multe aspecte referitoare la atitudinea lui Florin Cîțu, printre care bugetul MADR pentru anul 2021, precizând că la rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă insuficientă.
În ceea ce privelte PNRR-ul, Adrian Oors susține că nu există proiecte pentru agricultură în el, deși în primul draft exista un proiect complex de peste 6 milarde de euro.
„Azi îmi voi depune demisia din funcția de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale! Pentru Premierul Florin Câțu, agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități, ca atare:
1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuția bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă.
2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deși în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conținea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigații, desecare/ drenaj și sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Rețeaua de depozitare, procesare si distribuție a produselor românești, alt proiect care nu a mai avut loc in PNRR”, a scris Adrian Oros.
Adrian Oros demisionează de la Ministerul Agriculturii
Ministrul Agriculturii a mai adăugat că este extrem de dezamăgit de faptul că nu există determinare suficientă pentru a eradica ”vânătorii de subvenții și piața neagră”.
În final, Adrian Oros preciează că pe durata funcției sale a cunoscut oameni deosebiți atât în Guvern cât și în MADR, adăugând că a vrut doar să demonstreze că și în România lucrurile sunt posibile.
„3. Nu există suficientă determinare pentru eradicarea activității samsarilor, a vânătorilor de subvenții și a pieței negre, care afectează fermierii corecți. Astfel, orice subvenție, orice formă de sprijin devine ineficientă.
Multumesc tuturor celor cu care în această perioadă am colaborat, atât la elaborarea Programului de tranziție, la viitorul Program Național Strategic, dar și în activitatea curentă.
Am avut onoarea și norocul să cunosc oameni deosebiți, profesioniști, atât în Guvern, în MADR sau în mediul asociativ.
M-am bucurat să pot promova pe pagina mea și a ministerului, pe toți cei întâlniți în deplasările prin țară, fermieri români care performează, care sunt exemple de succes.
Am vrut să arăt că și în România #SePoate!”, a adăugat Oros.