Demisie de răsunet în Ucraina
Procurorul General al Ucrainei, Andrii Kostin, a demisionat în contextul unui scandal semnificativ legat de activitățile de recrutare și mobilizare în armata ucraineană.
Demisia sa a fost anunțată după o ședință a Consiliului de Securitate Națională și Apărare, condusă de președintele Volodimir Zelenski.
În cadrul acestei întâlniri, președintele Zelenski a adus în discuție acuzații grave privind existența unor documente false, care ar fi fost folosite pentru a atesta așa-zise dizabilități ale unor oficiali de rang înalt din stat.
Este raportat că anumiți procurori din subordinea procurorului general, precum și alți funcționari guvernamentali, au obținut certificate false de handicap. Aceste documente le-au permis să evite încorporarea în armată, scutindu-i astfel de obligația de a fi trimiși pe front în conflictul cu Rusia.
Aceste evenimente subliniază preocupările legate de corupția din structurile de conducere ale Ucrainei, mai ales într-un moment atât de critic pentru țară.
,,Procurorul general trebuie să-și asume responsabilitatea politică pentru situația din organele de urmărire penală din Ucraina”, a cerut președintele Zelenski.
Andrii Kostin şi-a anunţat demisia
După câteva minute, Andrii Kostin şi-a anunţat demisia. Acesta și-a justificat decizia de demisie printr-o declarație clară și fermă, subliniind gravitatea situației cu care se confruntă țara în contextul scandalului legat de mobilizarea militară.
El a afirmat: „În această situație, cred că este corect să-mi anunț demisia din funcția de procuror general.”
Kostin a subliniat că poziția președintelui Volodimir Zelenski este „absolut corectă” în ceea ce privește necesitatea de a aborda problemele de corupție și abuzurile în sistemul de mobilizare.
El a afirmat că este imperativ să se anuleze toate deciziile ilegale legate de acordarea de handicap, pensiile asociate și alte plăți care au fost obținute prin mijloace frauduloase. Această poziție sugerează că, în opinia sa, sistemul a fost subminat de acte de corupție care afectează nu doar eficiența militară, ci și încrederea publicului în autorități.
Mai mult, Kostin a cerut „legi clare” și „schimbări organizaționale” care să prevină astfel de abuzuri în viitor, solicitare ce evidențiază necesitatea urgentă de reforme care să asigure transparența și responsabilitatea în instituțiile statului, având în vedere contextul dificil în care se află Ucraina, implicată într-un conflict militar.
În încheiere, procurorul general și-a exprimat recunoștința față de președintele Zelenski și Rada Supremă a Ucrainei pentru „încrederea acordată.”
„În această situație, cred că este corect să-mi anunț demisia din funcția de procuror general. Consider că poziția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, este absolut corectă în ceea ce privește faptul că nu numai că trebuie anulate toate deciziile ilegale privind acordarea de handicap, pensia corespunzătoare și alte plăți, ci și legi clare, schimbări organizaționale. Sunt recunoscător președintelui Ucrainei și Radei Supreme a Ucrainei pentru încrederea acordată”, a declarat Andrii Kostin.