Eusebiu Durbacă și-a dat demisia
Miercuri, Eusebiu Durbacă, directorul general al Complexului Energetic Valea Jiului, a demisionat din funcție. Decizia sa vine după ce, în ultimele săptămâni, a fost implicat într-o anchetă a DIICOT care investighează raportările false de timp la diverse sucursale, concediile medicale frauduloase și angajările efectuate recent, conform Radio România Actualități.
El a invocat probleme de sănătate ca motiv pentru demisie și s-a internat în spital la scurt timp după demararea anchetei.
Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Valea Jiului l-a numit pe Adrian Drăghina, actual director al Sucursalei Electrocentrale Paroșeni, să preia interimatul funcției de director general până la organizarea unui nou concurs pentru ocuparea acestei poziții.
În Valea Jiului a sosit corpul de control al Ministerului Energiei, iar directorul de la exploatarea minieră Livezeni a fost reținut în cadrul acestei investigații.
Investigația, care este încă în desfășurare, a descoperit că mai mulți angajați erau de fapt la muncă în străinătate și erau înregistrati ca fiind prezenți la unitatea minieră, în timp ce alții erau în concediu medical fără a avea vreo problemă de sănătate reală.
Directorul minei Livezeni a fost reținut
Joi, procurorii DIICOT l-au reținut pe Ion Nemeș, directorul minei Livezeni, după ce au realizat mai multe percheziții atât la sediul Complexului Energetic Valea Jiului din Petroșani, cât și la sucursalele sale.
Andrei Popa a declarat că a cerut secretarului societății să trimită o solicitare către DIICOT pentru a verifica dacă se va decide și măsura arestării preventive. Dacă această măsură va fi aplicată, conform articolului 50, contractul de muncă al persoanei respective va fi suspendat până la emiterea unei decizii definitive.
Ion Nemeș, împreună cu Eusebiu Durbacă, directorul general al Complexului Energetic Valea Jiului, este investigat într-un dosar penal care vizează raportări fictive de timp la unitățile miniere și concedii medicale nejustificate.
Cei doi directori sunt sub investigație de către DIICOT, în urma perchezițiilor efectuate la sediile mai multor unități miniere, vizând raportările fictive de timp și concediile medicale nejustificate. Se pare că angajații în cauză erau marcați ca fiind prezenți la muncă în subteran, deși nu intrau în mină sau chiar se aflau în afara țării.