România este una dintre semnatarele acestui act, care conține prevederi asemănătoare cu controversatele proiecte de lege împotriva pirateriei digitale SOPA și PIPA din SUA.
Kader Arif a criticat faptul că n-a existat niciun fel de transparenţă în ceea ce priveşte tratatul, pentru ca adoptarea lui nu a fost pusă în dezbatere publică. El și-a anunțat demisia pe blogul său, printr-un post intitulat "ACTA, o mascaradă la care nu voi mai participa".
Ca raportor pe acest text, am înfruntat diverse presiuni de la colegii mei de dreapta pentru a grăbi calendarul discuțiilor, în vederea adoptării cât mai rapide a legii, fără a mai consulta cetățenii sau alţi actori implicaţi", a scris europarlamentarul pe blogul său. Kader Arif este convins că în actuala sa formă, ACTA este o lege care afectează libertățile cetățenești.
Printre altele, ACTA include o clauză de obligare a furnizorilor de servicii de internet să ofere informații despre cei care sunt suspectați de încălcare a drepturilor de autor fără mandat judecătoresc, facilitînd astfel industriei muzicale intentarea de procese și suspendarea site-urilor necomerciale de tip BitTorrent.
Citește și: Se va confrunta și Europa cu un scandal al pirateriei online? UE se pregătește să ratifice ACTA