Demiteri în lanț în Republica Moldova

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat joi demiteri în lanț în rândul liderilor instituțiilor din sectorul energetic și a preluat personal portofoliul ministrului energiei. Într-o conferință de presă, Recean a declarat că va cere parlamentului instituirea stării de urgență energetică începând cu 16 decembrie, ca răspuns la criza din domeniu.

Recean a afirmat că ministrul Energiei, Victor Parlicov, directorul general al Energocom, Victor Bînzari, și Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, au fost demişi pentru greșelile făcute în gestionarea crizei energetice.

„Avem în faţă un sezon rece dificil, cu multe riscuri, iar din acest motiv am decis să cer parlamentului instituirea stării de urgenţă în domeniul energetic începând cu 16 decembrie 2024. Această stare de urgenţă va fi în vigoare până la depăşirea situaţiei legate de alimentarea cu gaze a cetăţenilor noştri, inclusiv a celor din regiunea transnistreană. Dar, cel mai important – pentru a gestiona eventualele consecinţe ale crizei şi pentru asigurarea cu electricitate cetăţenii de pe malul drept al Nistrului. Trebuie să fim pregătiţi pentru toate scenariile, mai ales că de trei ani frigul e folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune,” a declarat Recean.

Premierul a subliniat că deciziile au fost luate după analiza greșelilor din vară, când Republica Moldova nu a cumpărat gaze naturale la prețuri mai mici, situație care a dus la dificultăți actuale de aprovizionare.

Totodată, Recean a criticat deciziile lui Sergiu Tofilat, afirmând că acesta „a blocat procurarea de gaze de către instituțiile responsabile atunci când erau prețurile cele mai convenabile.”

Solicitare de Stare de Urgență Energetică în Moldova

Recean a anunțat că săptămâna viitoare va cere parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic, măsură care va intra în vigoare pe 16 decembrie. Aceasta urmărește să asigure aprovizionarea cetățenilor cu gaze și energie electrică, inclusiv pentru regiunea transnistreană, și să pregătească țara pentru eventualele consecințe ale crizei.

Premierul Dorin Recean a subliniat că sezonul rece care urmează prezintă numeroase riscuri, motiv pentru care consideră necesară instituirea stării de urgență în domeniul energetic. El a atras atenția asupra faptului că, în ultimii trei ani, condițiile meteorologice au fost exploatate ca instrument de presiune asupra populației din regiune, subliniind importanța pregătirii pentru orice scenariu posibil.

Măsuri Imediate

Premierul a detaliat măsurile convenite pentru gestionarea situației în urma discuțiilor recente cu instituțiile responsabile:

  • Moldelectrica va asigura interconexiuni mai mari pentru importul de energie electrică în caz de necesitate. De asemenea, compania va pregăti scenarii de operare insulară pe liniile de tensiune înaltă cu România.
  • Logistica de mentenanță a liniei de tensiune înaltă Isaccea – Vulcănești, situată pe teritoriul Ucrainei, va fi coordonată cu omologii ucraineni.
  • Energocom va încheia contracte de contingență pentru a garanta alimentarea cu energie electrică și gaze naturale în cazul în care Centrala de la Cuciurgan nu mai poate funcționa.

Recean a menționat că aceste măsuri sunt parte a unui efort amplu de a reduce riscurile și de a preveni posibilele efecte negative ale conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova.

„Am pus în discuţie toate evoluţiile şi riscurile posibile atât în contextul războiului din Ucraina, cât şi în eventualitatea unor acţiuni ostile faţă de sectorul energetic al R. Moldova. Am solicitat ca instituţiile responsabile să fie pregătite să reacţioneze rapid şi eficient,” a subliniat el.

Criza energetică din Republica Moldova rămâne un test major pentru autorități, în contextul unui sezon rece încărcat de incertitudini.