Două bombardiere B-52 americane au survolat joi regiunea Golfului, într-o demonstraţie de forţă îndreptată spre adversarii SUA, în special Iran, într-un moment în care armata americană îşi reduce prezenţa militară în regiune.
Cele două bombardiere grele numite ‘Stratofortress’, care pot să transporte arme nucleare, au decolat de la baza aeriană Barksdale, în Louisiana, iar echipajele au fost anunţate în ultimul moment, a precizat într-un comunicat Comandamentul central al armatei americane (CENTCOM), conform presei internaționale.
”Suntem pregătiţi să răspundem oricărei crize”
Ele au survolat Golful „alături de alte aparate de zbor ale US Air Force şi de avioane ale unor ţări partenere”, se arată în comunicat, unde se mai precizează că este vorba de al doilea survol cu bombardiere B-52 din ultimele două luni în această regiune.
„Posibilii noştri adversari trebuie să înţeleagă faptul că nicio ţară din lume nu este mai pregătită şi mai capabilă (ca SUA) să desfăşoare rapid capacităţi de luptă suplimentare în faţa oricărei agresiuni”, a comentat comandantul CENTCOM, generalul Frank McKenzie.
„Capacitatea noastră de a coopera cu parteneri într-o misiune precum aceasta dovedeşte că suntem pregătiţi să răspundem împreună oricărei crize”, a adăugat el.
Pentru această misiune prevăzută să dureze 36 de ore, cele două bombardiere trebuie să survoleze Oceanul Atlantic, Europa şi Peninsula Arabică, apoi să survoleze Golful efectuând o buclă în largul Qatarului şi rămânând la distanţă de coastele iraniene, după care să se întoarcă în SUA, a precizat pentru AFP un responsabil militar.
”Nicio ameninţare specială”
Zborul a fost coordonat cu Arabia Saudită, Bahrain şi Qatar.
Oficialul militar, care a rămas sub protecţia anonimatului, a precizat că acest survol nu este legat de nicio ameninţare specială. „Este o demonstraţie a capacităţilor noastre de a desfăşura rapid dispozitive de apărare”, a spus el.
Preşedintele Donald Trump a decis să retragă 2.000 de militari din Afganistan până la 15 ianuarie, iar alţi 500 vor părăsi Irakul, urmând ca în fiecare dintre cele două ţări să mai rămână 2.500 de soldaţi.
SUA se aşteaptă la mai multe săptămâni dificile înainte de transferul de putere de la Casa Albă, în contextul în care Trump a urmat o strategie de „presiune maximă” faţă de Iran.
Ele nu exclud posibilitatea unei acţiuni militare de ultim moment din partea preşedintelui în exerciţiu împotriva intereselor iraniene în Irak până la preluarea funcţiei de către Joe Biden la 20 ianuarie.