Sistemul de asistenţă socială este ameninţat de prăbuşire fiind subfinanţat, cu un deficit de circa 11.000 persoane, a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Denisa Pătraşcu, într-un interviu acordat Agerpres.
"Avem o mare problemă la nivelul personalului. Nu vă ascund acest lucru. În momentul de faţă vorbim despre aproape 11.000 posturi vacante în asistenţa socială", a spus secretarul de stat.
Lipsesc mai ales asistenţii maternali, asistenţii sociali şi specialiştii în asistenţă socială la nivelul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe. "Sistemul este întins la maximum", a precizat secretarul de stat.
Oficialul a subliniat că fără o politică de creare a unor oportunităţi de angajare în domeniu sistemul de asistenţă socială se va prăbuşi.
"Dacă nu reuşim să creăm oportunităţi de angajare în acest domeniu şi de deblocare de posturi, îmi este teamă că sistemul de asistenţă socială se va prăbuşi în curând", a explicat Denisa Pătraşcu.
Potrivit secretarului de stat, bugetul Ministerului Muncii – la asistenţă socială – a scăzut cu 1,2% faţă de 2011 (de la 8,5 miliarde lei la 8,4 miliarde lei) şi cu 8% faţă de 2010 când ministerul gestiona 9,1 miliarde lei.
"Avem mai puţini bani şi obligaţii mai multe – rezultate şi din obligaţiile internaţionale, dar şi din strategia de reformă a sistemului de asistenţă socială, iar, ca urmare a crizei economice şi financiare, gradul de sărăcie creşte. Astfel, cele mai recente date, din 2010, arată că există 8,4 milioane de oameni expuşi la risc de sărăcie. În plus, piaţa nu poate absorbi forţa de muncă excedentară", a subliniat Denisa Pătraşcu.
Din calculele ministerului, sunt 7,3 milioane de plăţi, în tot sistemul, pe asistenţă socială: de la alocaţiile pentru copii până la alocaţiile pentru susţinerea familiei, de la ajutoarele pentru încălzire şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului, până la indemnizaţiile persoanelor cu handicap.