România abia urmează să dea adevăratul test în lupta cu pandemia de coronavirus, este de părere jurnalista Denise Rifai. Momentul critic: începerea noului an şcolar.

“Urmează o perioadă foarte grea şi marcată doar de incertitudini!

România abia acum, odată cu deschiderea şcolilor, va da Adevăratul test în lupta cu Covid!”, a scris aceasta pe Facebook, alături de un articol cu declaraţii ale unor profesori din întreaga ţară.

“Sunt mulți profesori foarte vulnerabili, dar le e frică să recunoască”

Elena Dragu este profesoară de aproape 30 de ani şi predă limba română la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, Neamț.

“În fața unei confruntări cu virusul, eu nu rezist. Se poate ca la un moment dat să fie focare și vor fi și cei care vor ceda, care nu vor rezista în lupta cu virusului. Atunci cum te vei simți? Pentru că sunt mulți profesori foarte vulnerabili, dar le e frică să recunoască.

Cred că ar trebui să începem invers cu două săptămâni de online, două săptămâni în care să se obișnuiască toți cu noua mentalitate, cu grija pentru locurile unde mă duc, cu cine mă întâlnesc.

Sunt oameni care nu se vor adapta niciodată la online și care preferă, se simt confortabil să țină lecția fizic. Dar nu pot să merg acolo să tremur în fața copiilor”, a povestit profesoara pentru Libertatea.

„Aș fi optat pentru moduri mult mai prudente. Suntem departe de a fi într-o situație bună din punct de vedere și nu văd de ce acest maximalism și heirupism. (…) Cred că profesorii cu factori de risc ar trebui să predea doar online”, a declarat şi profesorul Doru Căstăian de la Liceul De Artă „Dimitrie Cuclin”.

“Oricât ai fi de prudent sau grijuliu, poți oricând face o eroare din neatenție sau grabă”

Rodica Nina Secelean, educatoare la o grădiniţă din Sfântu Gheorghe, Covasna, atrage atenţia asupra unei alte probleme: reintegrarea elevilor după jumătate de an de stat acasă.

“Aceștia vin după o perioada de peste o jumătate de an fără multe reguli sau restricții. Ori școala, despre care și până acum se spunea ca are reguli multe și stricte, vine acum cu mult mai multe reguli și restricții.

Noi intrăm în contact zilnic cu sute de copii și persoane. Oricât ai fi de prudent sau grijuliu, poți oricând face o eroare din neatenție sau grabă.

Nu beneficiem de nicio protecție, sau în niciun caz de protecția de care beneficiază, de exemplu, medicii sau angajații DSP. După cum știți, există o discuție interminabilă despre acea declarație pe propria răspundere a părinților. O găsesc eronată și inutilă. Părinții nu sunt cadre medicale și nu pot pune diagnostice”, a declarat femeia.