Denys Shmyhal: Mulțumim pentru acordul de a instrui piloții ucraineni și de a crea pe teritoriul României un centru special

Marcel Ciolacu și Denîs Șmîhal

SURSA FOTO: Razvan Valcaneantu

Vineri, pe data de 18 august, premierul Ucrainei, Denys Shmyhal a mulțumit României pentru crearea unui hub pentru instruirea piloților pentru operarea avioanelor F-16, inclusiv ucraineni.

Denys Shmyhal a mai precizat că sunt instruiți și alți militari ucraineni.

„Mulțumim pentru acordul de a instrui piloții ucraineni și de a crea pe teritoriul României un centru special. De asemenea, în România sunt instruiți și alți militari ucraineni”, a declarat acesta.

Cursul strategic al Ucrainei de integrare în NATO și UE „rămâne neschimbat”, a adăugat șeful Executivului de la Kiev.

România va crea o facilitate de instruire a piloților pentru operarea F-16

Pe data de 6 iulie, CSAT a analizat implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în ţara noastră a unei facilităţi de instruire a piloţilor pentru operarea avioanelor F-16.

„Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina. Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat după ședința CSAT.

SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul Ciolacu vrea atât să protejeze interesele fermierilor români, cât și să sprijine Ucraina

La rândul său, premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că atât măsurile pe care le adoptă Guvernul său, cât și cele adoptate la nivel european, vor avea în vedere „în egală măsură nevoia sprijinirii Ucrainei, dar şi aşteptările şi preocupările legitime ale producătorilor şi fermierilor români”.

„Am subliniat însă foarte clar că măsurile pe care le adoptăm la nivel naţional, precum şi cele la nivel european, vor avea în vedere în egală măsură nevoia sprijinirii Ucrainei, dar şi aşteptările şi preocupările legitime ale producătorilor şi fermierilor români”, a declarat el vineri în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal.

Șeful Executivului a adăugat că „protejarea pieţei interne româneşti şi a fermierilor români este unul dintre obiectivele majore ale acestui Guvern. Şi mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcţia corectă”.

Acesta a anunțat, de asemenea, că în perioada următoare, România plănuieşte să dubleze volumul tranzitului de cereale prin România de la 2 milioane de tone pe lună cât este în prezent la 4 milioane de tone pe lună.

„Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina”, a declarat Marcel Ciolacu.