În ultima vreme au apărut tot mai multe deodorante „naturale” pe rafturile farmaciilor. Între timp, se vorbește tot mai des despre substanțele chimice din antiperspirante, care pot provoca probleme grave de sănătate. Prin urmare, ar trebui să credem că deodorantele naturale sunt mai bune pentru sănătate? Explicațiile le oferă specialiștii consultați de Firstforwomen.
Pe TikTok circulă tot felul de filmulețe virale, făcute de influenceri care povestesc cum au trecut de la fostul antiperspirant, care conține chimicale, la un deodorant natural. Motivele variază: de la evitarea iritării pielii, până la îngrijorările privind antiperspirantul comercial, despre care se spune că modifică echilibrul hormonal și chiar poate duce la cancer.
De ce transpirația ajunge să fie urât mirositoare
Transpirația eliberată de glandele apocrine (se găsesc în zonele cu mulți foliculi de păr, cum ar fi axilele) este, de fapt, inodoră. Mirosul înțepător care vine de la axile apare, de fapt, după ce bacteriile deja prezente pe piele se amestecă cu transpirația.
Acest lucru este important atunci când vrem să știm în ce măsură deodorantele naturale sunt mai bune și care este diferența față de antiperspirante.
Ce este un antiperspirant
”Modul în care funcționează antiperspirantele este prin aceea că opresc mirosul, prin înfundarea porilor, folosind ingrediente precum clorhidratul de aluminiu sau aluminiul. Acești compuși împiedică formarea transpirației în zonele unde sunt aplicate antiperspirante”, spune Andrea Hui Austin, medic dermatolog la Bay Area Cosmetic Dermatology din San Francisco.
„De-a lungul anilor, au existat preocupări legate de potențialele riscuri pentru sănătate ale utilizării compușilor din aluminiu, deoarece aceștia pot fi absorbiți prin piele și ar putea perturba funcția hormonală sau pot avea efecte neurotoxice”, spune dr. Austin.
Deoarece transpirația este unul dintre principalele moduri prin care corpul uman elimină toxinele, blocarea glandelor sudoripare înseamnă, practic, că acele toxine dăunătoare nu sunt eliminate la fel de repede.
Ftalații și parabenii ies în analizele de sânge
O altă îngrijorare este aceea că substanțe chimice precum ftalați (utilizați de obicei pentru parfum) și parabenii (conservant) care se găsesc în antiperspirante pot pătrunde în fluxul sanguin odată aplicate pe piele. Ajunse în sânge, aceste substanțe chimice pot imita hormonii din corp, ducând la fluxul hormonal care interferează cu sistemul endocrin.
„Acest lucru este evident din modul în care aceste substanțe pentru îngrijirea pielii, cum ar fi ftalații și parabenii, ies în analizele de sânge”, explică dr. Austin. De asemenea, „dopurile” create de aluminiu pot interfera cu receptorii de estrogen din sân, putând duce la creșterea celulelor canceroase.„Nu există studii solide care să lege riscul de cancer de sân cu antiperspirantele care conțin aluminiu”, spune Cindy Geyer, medic de medicină generală în Massachusetts. Deci, poate fi un motiv de îngrijorare, dar nu trebuie să intrați în panică, susține ea.
Ce sunt deodorantele naturale
Deodorantele naturale sunt fabricate cu ingrediente care neutralizează bacteriile, alungă mirosurile, dar nu conțin ftalați și parabeni. Asta înseamnă că nu blochează niciodată eliberarea transpirației. În schimb, sunt infuzate cu ingrediente organice și conservanți naturali și parfumuri, cum ar fi ulei de cocos și ulei de trandafir, care ajută la menținerea porilor curați și pentru a permite corpului să scape de toxinele dăunătoare prin transpirație.
„Deodorantele naturale sunt considerate o alternativă mai sigură”, spune Austin. Asta pentru că „evită substanțele chimice dăunătoare și se concentrează pe ingrediente blânde, create în mod natural”, explică ea.
Deși aceste ingrediente nu blochează transpirația, ele pot preveni mirosurile prin absorbția umidității, neutralizarea bacteriilor care provoacă mirosurile și pot oferi beneficii suplimentare, cum ar fi calmarea pielii, oferind un miros plăcut, adaugă dr. Austin.