Modul în care SIF-urile îşi restructurează portofoliile şi capacitatea de a mobiliza acţionarii pentru adoptarea unor decizii importante contează tot mai mult în ochii investitorilor.
Specialiştii pieţei de capital devin tot mai atenţi la valoarea activelor de bază ale SIF-urilor. Până acum, preţul a fost influenţat mai mult de factori externi, deşi un impact puternic l-au avut intenţiile de majorare a capitalului. Evoluţia SIF-urilor a fost destul de volatilă anul acesta, cu diferenţe mari între cele cinci societăţi de investiţii. Per total, acestea nu au mai înregistrat evoluţii remarcabile, ca în trecut.
„Cotaţiile SIF-urilor în acest an au fost imprevizibile, trendurile de creştere şi descreştere fiind mai mult influenţate de factorul politic în detrimentul raportărilor efectuate cu privire la rezultatele financiare“, spune Anne-Marie Mancaş, director investiţii în cadrul Direcţiei Pensii Private, Omniasig. Cele mai valoroase active ale SIF-urilor sunt acţiunile băncilor, atenţia fiind îndreptată mai ales spre pachetele de câte 6% deţinute de fiecare la BCR, bancă pe care Erste intenţionează să o listeze pe bursa de la Bucureşti. „Pe termen lung, în ipoteza unui exit cât mai profitabil de pe BCR, o importanţă deosebită o are strategia de investiţii. Practic, modalitatea în care decid managerii
SIF-urilor să injecteze banii ar putea să departajeze cele cinci societăţi. Acum, în portofoliile lor au ponderi mari pachetele moştenite de la fostele FPP-uri, ceea ce le-a uniformizat randamentele“, spune Paul Brendea, analist la Prima Transaction. Potrivit lui Radu Popescu-Buzeu, şeful departamentului analiză din KD Capital Management, un portofoliu echilibrat ar trebui să conţină 20-30% SIF-uri, aceste titluri oferind, printre altele, şi cea mai bună lichiditate de pe bursă.